Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.05.2017 06:00:42

Evropská komise buduje evropský pilíř sociálních práv

Evropská komise předložila návrh nových pravidel v sociální oblasti. Chce posílit práva pracujících rodičů.

Novopečení otcové by měli mít podle návrhu Evropské komise nárok na deset dní placené otcovské dovolené a rodiče by mohli po svých zaměstnavatelích žádat flexibilní pracovní dobu až do dvanácti let věku svých dětí. To je jen část z dvaceti principů, které mají členské země dodržovat, aby byl zajištěn rovný přístup občanů na trh práce, rovné příležitosti a sociální ochrana.

Komplexní návrh nových sociálních pravidel je jednou z klíčových agend předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera. Brusel si od vybudování evropského sociálního pilíře slibuje, že pomůže obnovit důvěru v evropský projekt dekádu poté, co jsou evropské instituce prakticky nepřetržitě pod palbou euroskeptiků.

Evropští lídři také doufají, že se jim podaří zvětšit počet žen, které vstupují na pracovní trh. To by zejména v době, kdy se objem pracující populace v Evropě snižuje, pomoci. „Nemůžeme od matek čekat zázraky,“ řekla portálu Politico.eu Věra Jourová, eurokomisařka pro rovné příležitosti. „Nemůžeme předpokládat, že ženy budou současně budovat své kariéry a u toho ještě matkami na plný úvazek. To za aktuálních podmínek není možné. Našim cílem je dát možnosti volby a odstranit bariéry milionům lidí tak, aby mohli lépe skloubit svůj pracovní a rodinný život,“ dodala.

Odbory jásají, byznys zuří

Odbory na vybudování sociálního pilíře dlouhodobě tlačí. „Je to poslední šance Evropské unie k vytvoření více sociální Evropy,“ řekl Luca Visentini, generální tajemník Evropské odborové konfederace.

Proti tomu se staví zaměstnavatelé. „Lidé chtějí více pracovních míst, větší prosperitu, nikoli legislativu, která bude tvorbu nových pracovních míst podkopávat,“ řekla portálu Politico.eu Emma Marcegagliaová, prezidentka sdružení podnikatelských subjektů BusinessEurope.

Marcegagliaová rovněž Evropskou komisi obvinila z kladení překážek takzvanému sociálnímu dialogu, kde by si zástupci zaměstnavatelů a odborů vyjasnili své postoje a dospěli k dohodě v mnoha oblastech. A to vše bez zbytečného zapojení Evropského parlamentu a vlád. Podle ní obě strany dohody o nastavení podmínek pro mateřskou nebo otcovskou dovolenou dosáhly už v roce 2010. „Nynější plán Komise ale tuto dohodu cupuje,“ dodala Marcegagliaová.

„Nacházíme se v paradoxní situaci,“ tvrdí prezidentka BusinessEurope a obviňuje Evropskou komisi z toho, že zájmy firem zcela ignoruje. „Tato Komise, která chtěla obnovit sociální dialog, vážně ohrožuje klíčový nástroj pro spontánní a zcela dobrovolná vyjednávání mezi sociálním partnery na evropské úrovni,“ uzavřela Marcegagliaová.

Nástroj užší integrace

Sociální pilíř cílí především na členské země eurozóny. Ty jsou totiž ve svém integračním procesu napřed. Evropská komise bude v rámci sociálního pilíře využívat jakési „sociální hodnocení“, které jí bude pomáhat identifikovat rozdíly mezi zeměmi v zaměstnanosti a sociální legislativě.

Sociální hodnocení bude publikováno každoročně spolu s fiskálním a ekonomickým monitoringem. Členské země dostanou jakési vysvědčení v oblasti jejich schopnosti zajistit svým občanům sociální práva, včetně práva na férovou mzdu nebo přístupu k sociálním službám.

Sociální pilíř také bude dávat členským zemím možnost utvářet skupiny, které se budou ochotny v sociální oblasti více integrovat. Tím pádem mají být vytvořeny podmínky pro plnou harmonizaci sociálních práv napříč Evropskou unií.

Rodinný a pracovní život

Nejtřaskavějším obsahem návrhu celého sociálního pilíře je pasáž, která upravuje návrh směrnice na vyvážení pracovního a rodinného života. Podle něho by měli mít novopečení otcové nárok na placenou desetidenní otcovskou dovolenou a právo na čtyřměsíční rodičovskou dovolenou, která by byla placená v podobné výši jako dávky v nemoci. Otcové by měli možnost tyto čtyři měsíce vyčerpat kdykoli do doby, než jejich potomek dosáhne dvanácti let věku.

Oba rodiče by pak měli právo požadovat po svém zaměstnavateli umožnění flexibilní pracovní doby, a to rovněž do doby, než jejich dětem bude dvanáct let. Pokud návrh projde, nahradí stávající směrnici z roku 2010, která rodičovskou dovolenou upravuje.

Dvacet principů

Vedle rovnosti obou pohlaví v přístupu k zaměstnání a rovnému výdělku se dvacet principů sociálního pilíře týká také oblasti vzdělávání, zajištění minimálního příjmu, penzí, péče o děti, zdravotnictví nebo zajištění bydlení pro ty, kterým je nedostupné.

Návrh sociálního pilíře chce také garantovat právo přístupu „k základním službámdobré kvalitě,“ včetně vody, hygieny, energie, dopravy, finančních služeb nebo digitálních komunikací. „Podpora přístupu k těmto službám by měla být dostupná těm, kteří se nacházejí v nouzi,“ praví mimo jiné dokument Evropské komise.

Zástupci vlád členských zemí, Evropského parlamentu a Evropské komise by se měli k podpisu dokumentu o vytvoření sociálního pilíře sejít letos v listopadu ve švédském Göteborgu.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688