Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.05.2017 13:31:05

Vyvolá brexit slibovaný exodus bankéřů z Londýna?

Velké banky hrozily, že v případě brexitu nastane jejich hromadný odchod z Londýna. Nyní je brexit realitou a k odchodu se moc nemají. Klíčovou otázkou je pro ně přístup Velké Británie na společný trh EU. Nyní probíhají složitá rozvodová jednání, během nichž britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že volný pohyb osob by mohl pokračovat i po dvouletém období vyhrazeném pro jednání. Pokud tomu tak skutečně bude, firmy z Londýna budou mít pravděpodobně i přístup na společný evropský trh, protože ten jde od volného pohybu oddělit jen těžko. 

Je ale možné, že volný pohyb osob bude ukončen a londýnské banky budou čelit vážnému problému. Zatím se zdá, že jejich volbou pro nové finanční centrum by mohl být Dublin. Think tank Bruegel odhaduje, že z Londýna by mohlo odejít až 3 300 bankéřů a mohlo by dojít k přesunu 1,8 bilionu eur aktiv. Takový exodus by úplně změnil tvář londýnského finančního centra a hlavně britské ekonomiky. Britský bankovní sektor zaměstnává asi 1,5 % britské pracovní síly a podle PricewaterhouseCoopers generuje dokonce 6,9 % všech daňových příjmů z mezd. PWC také odhaduje, že průměrný bankéř přispívá do veřejných financí čtyřikrát více než člověk s průměrnou mzdou

Jaké signály nyní vysílají ty nejvýznamnější banky? JPMorgan ve Velké Británii zaměstnává 16 000 lidí a věnuje se zejména investičnímu bankovnictví, tradingu a správě aktiv. Krátce poté, co se objevily zprávy, že JPMorgan nakupuje kancelářské budovy v Dublinu, její šéf Jamie Dimon úplně změnil svou dosavadní pozici. V dopise akcionářům uvedl, že banka bude dál podnikat v celé EU, ale „to nutně neznamená, že v následujících dvou letech dojde k velkému pohybu zaměstnanců banky“. 

Pravděpodobnou destinací by bylo Německo

Podle našich informací se nyní očekává, že JPMorgan skutečně zůstane v Londýně. Banka sice mapovala situaci v Dublinu a Frankfurtu, ale pokud by došlo k přesunu, Německo by se pravděpodobně stalo hlavní destinací, do Dublinu by byly přesunuty podpůrné aktivity. Někteří lidé tvrdí, že by dokonce mohl nastat částečný návrat do New Yorku a část zaměstnanců by mohla být přesunuta do méně významných měst, jako je Amsterodam, Miláno či Madrid. 

Goldman Sachs zaměstnává ve Velké Británii asi 5 500 lidí. Jeho ředitel Richard Gnodde v rozhovoru pro CNBC uvedl, že banka posílí své aktivity v kontinentální Evropě a může přesunout část zaměstnanců z Londýna. Podle našich informací by tvrdý brexit přesun z Londýna znatelně urychlil. Nejpravděpodobnější hlavní destinací je Frankfurt.

Pro Bank of America Merrill Lynch ve Velké Británii pracuje 6 500 lidí. Její šéf korporátního bankovnictví Nikolaus Naerger v polovině března řekl, že banka může přesunout část aktivit „do jiných měst v EU včetně Frankfurtu, Madridu, Lucemburku a Amsterodamu“. Konečný cíl ale podle Bloombergu zatím vybrán nebyl. Podle našich informací je hlavním kandidátem Dublin a některé aktivity mohou být přesunuty do již existujících kanceláří ve městech kontinentální Evropy. Hlavním cílem banky je podle jejích slov „vytvoření pevné struktury, která bude vhodná z hlediska regulace a poskytování služeb klientům“.

Morgan Stanley ve Velké Británii zaměstnává asi 6 000 lidí a tato banka uvedla, že „Londýn nebude úplně odepsán, ale změny budou muset přijít“. Podle našich informací jsou hlavními kandidáty na nové centrum banky Dublin či Frankfurt. Banka ale v současné době neplánuje přesunout tisíce zaměstnanců, v první fázi by mělo jít o stovky. 

Citigroup ve Velké Británii zaměstnává asi 9 000 lidí a její ředitel pro Evropu, Blízký východ a Afriku James Cowles uvedl, že banka musí ve svých plánech počítat s tvrdým brexitem. Británie by v takovém případě ztratila volný přístup do zbytku Unie a banka by musela „učinit určité změny“. Mezi ně by zejména patřila relokace těch aktivit, které se týkají přímé práce s klienty z Londýna do jiných měst v EU. Londýn by ale měl pro Citi zůstat hlavní evropskou základnou. Naše informace hovoří o tom, že Citi by výrazně posílila svou přítomnost v Dublinu, kde má již nyní řadu aktivit. 

Autorkou je Silvia Sciorilli Borrelli

Zdroj: Politico

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688