Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.04.2017 08:59:15

Víkendář: Rebel proti carovi nové ruské říše

Alexej Navalnyj je nejznámějším zástupcem ruské opozice. Před několika dny byl propuštěn z vězení, kam se dostal kvůli protestům, které se zvedly z důvodu vládní korupční kauzy. V rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že vězení, ve kterém pobýval, je „špinavým pokojem, kde se dá jen číst a spát“. Na cele s ním byli čtyři další lidé, žádný z nich tam ale nebyl kvůli politice, píše Der Spiegel. Takoví vězni jsou od sebe pečlivě odděleni. Všichni, se kterými se dostal do kontaktu, včetně policie, se ale zajímali o jednu věc: Jak to, že je ještě naživu. 

„Nepřekvapilo mě, že na demonstrace přišlo tolik mladých lidí. Je mi jasné i to, že politický tlak, který je na ně vyvíjen na školách a univerzitách, má opačný efekt, než je zamýšleno. V Brjansku byli studenti varováni před tím, aby se protestů účastnili. Jejich setkání s ředitelem školy bylo ale nahráno a na internetu jej už viděly miliony lidí. Od devadesátých let nebylo v zemi podobné studentské hnutí, jaké existovalo ve východní či v západní Evropě. V Rusku k něčemu podobnému došlo naposledy za vlády cara,“ říká Navalnyj.

Významným faktorem, který podle aktivisty žene mladé lidi do ulic, je chudoba. Během posledních pěti let totiž došlo k poklesu životního standardu. „Lidé často říkají, že mě podporují jen ti, kteří vydělávají hodně peněz. Samozřejmě, že dobře vzdělaný člověk bude pravděpodobně podporovat mě a ne Putina. To ale automaticky neznamená, že ostatní jsou proti mně,“ tvrdí Navalnyj. 

Současné demonstrace probíhají i na místech, kde se tak dříve nedělo. Jinak jsou si ale současné i předchozí protesty podobné. Sociální sítě, které se staly posledním nástrojem komunikace mezi opozicí a veřejností, jsou sledovány zejména mladšími lidmi a v tom určitý rozdíl je, poukazuje Navalnyj. Jeho film o údajném zbohatnutí Medveděva má na YouTube asi 18 milionů shlédnutí. Medveděv jej označuje za snůšku nesmyslů, nicméně podle aktivisty bude mít politické důsledky. 

Volby 2018 

Bude prezident Putin znovu kandidovat ve volbách v roce 2018? Na tuto otázku Navalnyj odpovídá, že „Putin chce být carem nové ruské říše, kterou buduje“. Podle jeho názoru je Putin touto myšlenkou skutečně posedlý. V roce 2013 bylo ve volbách moskevského starosty Navalnému umožněno kandidovat, protože „Kreml se domníval, že dostane jen 8 – 9 % hlasů“. Nakonec však získal 27 % hlasů a proto nyní v Kremlu převažuje názor, že Navalnému by neměla být umožněna kandidatura během voleb v příštím roce

„Po 17 let vypadají volby v Rusku úplně stejně. Nikdo nekritizuje Putina, nikdo nepořádá skutečnou volební kampaň, celé se to odehraje potichu během pouhých dvou měsíců. Kreml zablokuje každou alternativu k Putinovi. On nechce žádného kandidáta, který by cestoval po celé zemi a nahlas hovořil o problémech Ruska,“ tvrdí aktivista. 

Rusko dává obrovské a nesmyslné částky na armádu a policii. U počtu policistů figurujeme na předních místech světových žebříčků. Jenže to samé platí, co se týče počtu vražd. Nikdo neví, co se s těmi penězi skutečně děje, téměř 30 % vládního rozpočtu je státním tajemstvím. Během vládních tendrů se každý rok rozkrade 1,5 bilionu rublů. Boj s korupcí by přinesl obrovské částky,“ říká Navalnyj. Dodává však, že není žádný způsob, jak současný režim změnit během několika měsíců. Jde totiž o „historický proces, který nelze přímo řídit“. Když srovnáme Rusko z roku 2012 a roku 2017, „zdá se, že jde o dvě rozdílné země.“ Nyní je tam totiž na tisíc politických vězňů, každý týden probíhají politické procesy, lidé jdou do vězení za to, že se jim něco líbilo na internetu. 

Podle aktivisty by se Rusko mělo stát členem mezinárodní koalice, která se snaží vyřešit konflikt v Sýrii. „Je absurdní, že intervenujeme na straně šíitů, když téměř všichni ruští muslimové jsou sunnité. Putin nám vytváří velký problém, když se snaží pomáhat Assadovi.“ Navalnyj se po amerických prezidentských volbách vyjádřil, že mezi Trumpem a Putinem nebude existovat žádné přátelství, protože rozdíly mezi oběma systémy jsou příliš velké. Putin navíc potřebuje nějakého nepřítele, protože se situuje do role vůdce protiamerického a protievropského světa. Potřebuje tak vytvářet skandály a konflikty a ne si na Západě hledat přátele, míní Navalnyj. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688