Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.04.2017 14:15:01

Apple řeší tajný úkol. Pomůže mu najít „svatý" grál?


Společnost Apple, jedna z nejznámějších firem v oblasti počítačů a moderních technologií, chce uspět v segmentu zdravotnických technologií. Apple prý zřídil tajný tým biomedicínských inženýrů, kteří vyvíjejí optické senzory pro monitorování hladiny cukru v krvi. Pokud by uspěli, otevřel by Apple dveře novým výzkumům a zajistil si v příjmech doslova „svatý“ grál.

Podle zjištění zpravodajského serveru CNBC.com vědecký tým Apple už tajně více než pět let zkoumá neinvazivní technologii měření hladiny cukru v krvi. Podstatou bádání je technologie, která má pomoct při léčbě diabetu monitoringem hladiny cukru v krvi (glykémie) prostřednictvím optických senzorů, které budou schopny přesně změřit hodnotu cukru v krvi bez nutnosti propíchnutí kůže. Apple to ale CNBC odmítl jakkoli komentovat.

Odkaz Steva Jobse

Jde o revoluční technologii, jejíž podstatou je myšlenka, se kterou přišel už Steve Jobs ještě před svou smrtí. Totiž pomocí neinvazivních senzorů instalovaných do zařízení jako je Apple Watch, tedy chytrých hodinek Applu a specializované aplikace, monitorovat hladinu cukru v krvi diabetiků. Pokud by se to Applu podařilo, byl by to pro firmu, podle analytiků oslovených CNBC.com, doslova „svatý“ grál. Proč? Jednoduše proto, že sledovat přesně hladinu glukózy v krvi pacientů s diabetem mellitus, tedy cukrovkou, bez propíchnutí kůže, dosud nebylo možné a řada firem si na řešení problému vylámala doslova zuby. A i tak některé hlasy říkají, že pokud bude chtít Apple v řešení problému uspět, bude muset investovat stovky milionů dolarů, ne-li přímo až miliardu USD.

Ze zjištění CNBC.com ale vyplývá, že Apple je ve fázi studie proveditelnosti záměru na klinických pracovištích v Americe a najal i konzultanty, kteří mají firmě pomoci naplnit regulatorní požadavky pro přijetí tohoto zařízení. Podle lidí obeznámených se stavem věcí projekt probíhá už pátým rokem a Apple testuje a v některých případech už i prodává nositelná zařízení (smartwatch), která slouží k multifunkčnímu monitorování důležitých vitálních funkcí, jako je hladina kyslíku, srdeční frekvence či právě hodnota glukózy v krvi. 

Noví lidé, stará konkurence

Tým, který vyvíjí neinvazivní „glukózový monitor“, vede Johny Srouji, senior viceprezident Apple pro hardwarové technologie. Podle zdroje, na který se CNBC odvolává a který údajně pracoval v týmu Applu na podobných úkolech, měl zmíněný tým ještě před rokem přibližně 30 lidí. Řadu biomedicínských odborníků prý Apple přetáhl od firem jako Vital Connect, Masimo, Sano, Medtronic a C8 Medisensors. Úspěch s popisovaným zařízením by byl přínosem nejen pro miliony lidí s cukrovkou, ale podpořil by nové lékařské výzkumy a otevřel trh pro spotřebitele.

Podle CNBC není Apple jedinou technologickou společností, která se věnuje příležitostem v tomto segmentu. Na tzv. „inteligentní“ kontaktní čočce, která by uměla také změřit hladinu cukru v krvi, pracuje vědecký tým společnosti Google


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

04.05. 14:50  surfování (Nasraláh)
04.05. 14:48  surfování (Nasraláh)
02.05. 13:31  nano čip??? (Nasraláh)
29.04. 08:52  a proč ne 3D brýle??? (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688