Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  09.02.2000 13:54:36

Lednová rozhodnutí Komise pro cenné papíry

Komise pro cenné papíry

Odbor vnějších vztahů

tel 2109 6260

fax 2421 2879

TISKOVÁ ZPRÁVA

Lednová rozhodnutí Komise

 

Během prvního měsíce tohoto roku vydala Komise pro cenné papíry celkem 58 pravomocných rozhodnutí. Třem společnostem obchodujícím s cennými papíry byly uloženy sankce v celkové výši 50 130 000 . Monitoring Komise v tomto měsíci prověřil 460 nestandardních obchodů s cennými papíry, z toho 9 jich předal inspekčním oddělením jako podnět k šetření.

Kolektivní investování

Celkem 26 pravomocných rozhodnutí se vztahuje na činnost investičních společností a fondů. Komise povolila otevření tří investičních fondů: ARNOLD - investiční fond, a. s., Moravský družstevní investiční fond, a. s. a Investiční fond AGREKO, a. s. Vytvořeny tak byly otevřené podílové fondy spravované investiční společností J&T Asset Management, investiční společnost, a. s. s názvy: ARNOLD - otevřený podílový fond, MIDRUV - otevřený podílový fond a AGREKO - otevřený podílový fond.

Komise v lednu jmenovala dva likvidátory investičních fondů. Likvidátorem Nadačního investičního fondu , a. s. se stal Ing. Radomír Káňa a likvidátorem Slováckého investičního fondu, a. s. Ing. Pavel Šmíd. Společnosti SportIF, a. s., investiční fond bylo uloženo nápravné opatření ve věci povinného otevření. Společnost je povinna svolat valnou hromadu, na které bude rozhodnuto o otevření investičního fondu nebo o jeho likvidaci.

Obchodníci s cennými papíry a makléři

Do oblasti obchodníků s cennými papíry spadá celkem 13 pravomocných rozhodnutí. V rámci řízení o rozkladu byla společnosti VLTAVA, a. s. potvrzena sankce ve výši 50 mil. za manipulaci s cenou akcií společnosti TARMAC Severokámen, a. s. a narušení průhlednosti kapitálového trhu. Pokutou ve výši 100 tis. byla postižena také společnost FINNEX Praha, spol. s r. o. Tento obchodník porušil odbornou péči tím, že nepostupoval podle příkazů svého klienta. Společnosti EFEKTA CONSULTING, a. s, která nepožádala Komisi o předchozí souhlas s volbou nových členů představenstva a dozorčí rady, byla uložena pokuta 30 tis. .

Společnosti AAA BROKERS, s. r. o., Ondřeji Maštálkovi a Ing. Oldřichu Šuglovi bylo v rámci přelicencování rozhodnutím o rozkladu zrušeno povolení k obchodování s cennými papíry.

Emise cenných papírů

V této oblasti bylo vydáno celkem 19 pravomocných rozhodnutí. Společnost FORTUNA HOTELS, a. s. získala povolení k veřejnému obchodování s dluhopisy. Povolení k vydání dluhopisů bylo uděleno společnosti Union Leasing, a. s. V pěti případech byl na základě oznámení emitenta o zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií odejmut identifikační kód ISIN. Jedná se o společnosti: Polabský cukrovar Dolní Beřkovice, a. s., Logos, a. s., DELTA CLIMATIZER, a. s., VPÚ DECO Brno, a. s. a Profilprojekt Praha, a. s. Povolení k veřejné obchodovatelnosti akcií bylo naopak uděleno společnostem IRIDUM INVEST, a.s. a Union Leasing, a.s.

K 31. 1. 2000 Komise evidovala:

79 investičních společností (z toho 30 v likvidaci, u 14 z nich plyne lhůta sedmi měsíců pro nabytí účinnosti rozhodnutí o odejmutí povolení, kdy musí být vypořádáni podílníci zrušených obhospodařovaných podílových fondů), 104 investičních fondů (z toho 56 v likvidaci), 74 otevřených a 18 uzavřených podílových fondů, 127 obchodníků s cennými papíry a 1543 makléřů. Počty emisí veřejně obchodovatelných cenných papírů ke stejnému datu činily 2228: 1974 emisí akcií, 130 emisí podílových listů a 124 emisí dluhopisů.

 

V Praze dne 9. února 2000

Šárka Samková

tisková tajemnice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688