Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.04.2017 10:43:48

Silné americké výsledky: Alphabetu (+4 %), Amazonu (+4 %) i Microsoftu rostou zisky

Čistý zisk americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového gigantu Google, v prvním čtvrtletí stoupl o 29 procent na 5,43 miliardy dolarů. Výrazně se zvýšily i tržby, které podpořil prudký vzestup příjmů z reklam pro mobilní telefony a na videoservisu YouTube. Také čtvrtletní zisk a tržby amerického internetového obchodu Amazon překonaly očekávání. Zisk v prvním kvartálu stoupl o 41 procent na 724 milionů dolarů. Tržby se zvýšily o 22,6 procent na 35,71 miliardy USD. I čistý zisk amerického softwarového gigantu Microsoft ve třetím čtvrtletí finančního roku meziročně stoupl a to o 27,8 procenta na 4,80 miliardy dolarů. Mírně překonal odhady analytiků. Akcie Alphabetu a Amazonu, které jsou na seznamu Dlouhodobých investičních tipů analytiků Patria Finance, v prodlouženém americkém obchodování reagovaly zhruba 4% růstem, Microsoft lehce ztratil.

Majiteli Googlu oživuje reklama

Konsolidované tržby Alphabetu se v meziročním srovnání zvýšily o 22 procent na 24,75 miliardy USD. Výnosy z reklam, které tvoří většinu tržeb skupiny, vyskočily o 19 procent na 21,4 miliardy USD. Zisk v přepočtu na akcii dosáhl 7,73 dolaru. Tento ukazatel překonal o zhruba 40 centů průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Thomson Reuters. Akcie firmy po zprávě posílily o zhruba tři procenta.

Skupina bojuje o lukrativní výnosy z reklam pro mobilní telefony se sociální sítí Facebook. Na světovém trhu reklam při vyhledávání by měl Google letos zvýšit svůj podíl na 61,6 procenta z loňských 60,6 procenta, předpověděla výzkumná firma eMarketer.

Google dokončil svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet předloni v říjnu. V rámci reorganizace se některé projekty jako autonomní automobily vydělily do samostatných firem a Alphabet se stal jejich mateřskou firmou.

Microsoft podporuje cloud

Výsledkům největšího světového výrobce softwaru pro osobní počítače Microsoft dopomohla znovu zejména rostoucí poptávka po cloudových službách, uvedla dnes firma.

Tržby společnosti se za čtvrtletí do konce března zvýšily o šest procent na 23,6 miliardy USD, skončily ale mírně pod odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. Akcie firmy po zprávě kvůli tomu klesly o zhruba dvě procenta.

Za vedení Satyi Nadelly, který nastoupil do čela Microsoftu v roce 2014, se Microsoft zaměřil na dynamicky rostoucí cloudové služby, zprostředkovávané vzdálenými servery. Chce tím vyrovnat propad na trhu osobních počítačů, který oslabuje poptávka po firemním operačním systému Windows. Firemní cloudová platforma Azure konkuruje lídru tohoto trhu, servisu Amazon Web Services společnosti Amazon.

Tržby největší divize pro osobní počítače klesly o 7,4 procenta na 8,8 miliardy USD, přestože světové dodávky osobních počítačů v prvním kvartále po pěti letech poklesu mírně stouply. Výnosy cloudové divize Azure naopak vyskočily o 93 procent.

Společnost Microsoft na konci roku dokončila převzetí internetové sociální sítě LinkedIn za 26 miliard dolarů. Pro Microsoft to byla zdaleka největší akvizice v jeho dosavadní historii. LinkedIn přispěl ke čtvrtletním tržbám 975 miliony USD, uvedla firma.

Amazon rozšiřuje sérii zisků na osmé čtvrtletí

Amazon hospodařil s čistým ziskem již osmé čtvrtletí v řadě. Příčinou je především nárůst tržeb v oblasti maloobchodních a cloudových služeb.

Zisk na akcii činil 1,48 dolaru (36,8 ). Analytici oslovení agenturou Thomson Reuters I/B/E/S odhadovali jen 1,12 dolaru na akcii.

Amazon oznámil, že plánuje do poloviny roku 2018 postavit nové sklady a vytvoří více než 130.000 pracovních míst na plný a částečný úvazek. S jejich pomocí chce zrychlit dodávky. Hodlá také investovat více než pět miliard dolarů v Indii, aby získal podíl na tamním trhu.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma v roce 2013 otevřela centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a předloni tam spustila provoz svého prvního distribučního centra v České republice. V obou centrech pracuje dohromady zhruba 3300 lidí.

(Zdroj: Alphabet, Microsoft, Google, čtk, Bloomberg, Reuters)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688