Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2017 19:19:11

Konec prohibice, směr marihuanová investiční revoluce

O tom, zda je správné, že alkohol je v běžně dostupný, zatímco marihuana ne, toho bylo řečeno a napsáno již dost. Nedávno jsem ale narazil na jednu zajímavou úvahu, která proti sobě staví alkohol a marihuanu v jiné – investiční perspektivě. Její jádro bych zde dnes rád zmínil. Nejdříve si ale osvěžme pohled na marihuanovou akcii GW Pharmaceuticals. O ní a o dvou dalších (INSYS Therapeutics a Medical Marihuana) jsem zde hovořil v listopadu. 

GW Pharmaceuticals by podle optimistů měla mít zářnou budoucnost díky léku Epidiolex, který je stále předmětem klinických studií. Firma se celkově zaměřuje se na vzácné choroby, což je strategie, která se vyplácí řadě biotechnologických společností. Pokud by Epidiolex získal všechna povolení, mohl by podle optimistických odhadů generovat roční tržby až ve výši 3 miliard dolarů. Pesimističtější odhady ale hovoří jen o 800 milionech dolarů

GW Pharmaceuticals je stále ve fázi, kdy prodělává i na provozním toku hotovosti, o cash flow po investicích nemluvě. Na druhou stranu má rozvahu připravenou na překlenutí tohoto startovacího období – téměř žádné dluhy, aktiva, z nichž velkou část tvoří hotovost, jsou téměř výhradně financována vlastním jměním. Investor se tedy nemůže těšit z toho, že by firma již nějaké volné cash flow generovala (o možnosti vyplácení dividend nemluvě), ovšem určitě není ve stavu, kdy by její rozvaha trpěla.

Nyní jsou k dispozici výsledky za rok 2016 a analytici od listopadu také upravili své projekce dalšího vývoje. Vývoj očekávaných tržeb zobrazený v následujícím grafu ukazuje, že letos by tržby měly ještě klesat, ovšem rok 2018 už by měl být pro společnost naprosto přelomový a to v dobrém slova smyslu. Jde tedy o vyloženě povídkovou akcii a podle toho také vypadá volatilita její ceny (v grafu vyznačena zeleně). I ta ale mimochodem bledne před volatilitou Medical Marijuana:


Zdroj: Financial Times

Situaci GW Pharmaceuticals popisuji zejména proto, že dobře popisuje celkový typ marihuanových investic: Čekání na revoluční změnu. A tím se dostávám i ke zmíněnému investičnímu porovnání marihuany a alkoholu: Investor Barry Ritholtz se v jednom ze svých článků na Bloombergu ptá svých čtenářů, co by udělali, kdyby se přesunuli v čase do roku 1932. Tedy o rok dříve, než bude zrušena prohibice. Stejně se můžeme ptát i zde: Jak by jste se se znalostí dalšího vývoje v roce 1932 zachovali vy? Do čeho by jste investovali, kdyby jste věděli, že výroba, distribuce i prodej alkoholu budou legalizovány? 

Uvedené samozřejmě směřuje k tomu, že možná stojíme na prahu ukončení prohibice uplatňované vůči marihuaně a pokud tomu tak je, vznikne (a bude legalizováno) velké odvětví s řadou investičních příležitostí. Nakolik je to reálný scénář nedovedu odhadnout, ale nulovou pravděpodobnost určitě nemá. Podle Bloombergu třeba taková Kanada hodlá povolit částečné užívání marihuany. Toto „rekreační“ užívání má zatím nejasné obrysy, ale přece jen evokuje ony úvahy o tom, zde nejsme u této rostliny v podobné situaci, jako tomu bylo u alkoholu před rokem 1933. Todd Harrison, který stojí v čele hedge fondu CB1 Capital LLC se podle Bloombergu dokonce domnívá, že se rozjíždí dlouhodobý býčí trh marihuanových akcií.

Ritholtz tvrdí, že nová americká vláda se k legalizaci marihuany nestaví pozitivně. Na druhou stranu poukazuje na to, že pokud by k ní došlo v Kanadě, pravděpodobně by se to projevilo i na vývoji v USA. Už proto, že obě země mají nejdelší hranici na světě a Američané by jí pravděpodobně kvůli vývoji v Kanadě nezačali střežit více, než doposud. 

Celá diskuse o mnohem širším využití marihuany má daleko do černobílosti. I přesto je jisté, že investiční komunita tomuto tématu začíná věnovat stále více pozornosti. A v jednom z možných scénářů je skutečně možné, že nás někdy v budoucnu čeká snad i marihuanová investiční revoluce. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688