Miloslav Kufa ( RAMFIN)
Finanční rady  |  25.04.2017 15:19:01

Zhodnotit peníze není jednoduché. Výnosy většinou požere inflace

Kvůli nízkým úrokovým sazbám hodnota úspor v dnešní době často spíše klesá. Pro běžného člověka není vůbec jednoduché peníze investovat tak, aby nejen neztrácely hodnotu, ale přinášely i zisk. Oblíbené bankovní produkty stěží pokryjí inflaci, stát některé formy spoření částečně podporuje, ale pro kvalitní zhodnocení je vhodné se obrátit na odborníka.

Zdá se, že oblíbeným produktem ke zhodnocování úspor jsou spořicí účty. Jejich úrokové sazby jsou ale v současnosti hodně nízko, ani nepokryjí inflaci. V produktovém portfoliu bank aktuálně plní spíše marketingovou úlohu. Navíc na vklady od určitého limitu se již nevztahuje inzerovaná sazba. Jejich význam je tedy spíše pro správu osobních financí, když si chce klient banky odložit část financí mimo běžný účet pro pozdější využití. O něco lepší úročení mohou nabídnout termínované vklady. I tak se ale často nedostanou přes 1 % ročně.

Zajímavější výnos tak nabízejí produkty s podporou státu, ke kterým patří stavební spoření ale i životní pojištění. Ani úroky u stavebních spořitelen dnes ale nejsou vysoké. Stavebko je pak atraktivní hlavně kvůli státní podpoře, která činí 10 % z naspořené částky, ale maximálně 2000 ročně. Jen díky ní je celkové efektivní zhodnocení pro spoření výhodné. Pro nárok na podporu je třeba spořit minimálně 6 let. Při delším spoření již ale není přínos státního příspěvku tak významný. Spořit na stavebku o moc déle, než je nutných 6 let, už tak není z pohledu reálného zhodnocení tak zajímavé. Současně má význam spořit jen takovou částku, aby byla načerpána maximální státní podpora.

Životní pojištění je mnohdy nesprávně nabízeno jako spořicí produkt. To je samozřejmě zásadní omyl a poradci se v této souvislosti často dopouštějí nekalého chování. I v rámci životního pojištění je ale možné zhodnotit finanční prostředky. Jedná se však o dlouhodobý produkt, kde je primární pokrytí pojistných rizik. Vedle toho se pak dá průběžně vytvářet kapitálová hodnota jako rezerva na stáří. Určitě ale není možné očekávat, že z něj bude člověk v prvních letech vybírat závratné výnosy a průběžné výběry ani nelze doporučit. Jednak to odporuje smyslu životního pojištění a také pak není možné uplatňovat si daňové odpočty.

V poslední době se často hovoří o investování do nemovitosti na pronájem. Díky rekordně nízkým úrokům se staly hypotéky velmi levnými a jistou dobu byly velmi levné i nemovitosti. Pořízení bytu tak bylo a je mnohem dostupnější než dříve. I když však nemovitosti i díky vysoké poptávce razantně zdražily, pořízení vlastního bydlení na hypotéku stále může být výhodnější než placení nájemného a z příjmů z nájmu lze pokrýt splátky hypotéky. Byt tak může být dobrou investicí pro zajištění příjmů v budoucnu.

Další možnosti pro zhodnocení úspor jsou už spíše pro náročnější investory. Existuje nepřeberné množství různých investičních možností s různou mírou rizika, a tedy i různým potenciálem zisku. Mnohé společnosti se věnují vlastní investiční činnosti s cílem minimalizovat rizika a maximalizovat zisky a klientům nabízejí možnost se na svých investicích i profitu podílet. Dá se tak investovat bez vstupních či pravidelných poplatků, dosáhnout na garantovanou výši zhodnocení po celou dobu trvání smlouvy a délku trvání investice nebo frekvenci výplaty výnosů si klient určí sám.
Miloslav Kufa

Miloslav Kufa

V oboru financí a poradenství se pohybuje již 5 let. V současnosti zastává ve společnosti Ramfin funkci ředitele. Na starosti má koordinaci jednotlivých služeb, péči o zaměstnance i zákazníky. Těm se snaží naslouchat a vždy pomoci najít nejvhodnější řešení jejich problému. Rád se i nadále věnuje studiu odborných publikací a informuje se o nejnovějších trendech v oboru. Ve volném čase se věnuje rodině, rád chodí na procházky se psem a hraje ping pong. V osobním i pracovním životě se řídí heslem Jana Wericha: „Neříkej, že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dny, kdy to bude daleko horší. Budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci.“


Ramfin

RAMFIN

V oblasti financí zajišťujeme novým i stávajícím klientům objektivní a nezávislé finanční poradenství přesně podle jejich požadavků. Naši poradci prochází přísným výběrem a dbáme na jejich nejvyšší odbornost. Cílem našeho finančního poradenství je předat klientům maximum informací, vždy precizně analyzovat jejich situaci a učinit maximum pro dosažení jejich finančního záměru.


Finanční poradenství Ramfin


27.09. 07:58  Několik tvrzení (Rolfin)
20.05. 23:51  Je to jednoduché (Jan Novák)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688