Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.04.2017 23:18:03

24. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v pondělí výrazně vzrostly a index technologického trhu Nasdaq Composite vystoupil na nový rekord. Investorům se po výhře centristy Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb ulevilo. Růst Wall Street nicméně daleko zaostal za vzestupem evropských burz.

Index Dow uzavřel se ziskem 1,05 % na 20 763,89 bodu, širší S&P 500 posílil o 1,08 % na 2 374,15 bodu a Nasdaq Composite skončil se ziskem 1,24 % na novém zavíracím maximu 5 983,82 bodu. Absolutní maximum posunul Nasdaq Composite na 5 989,92 bodu. Index volatility VIX spadl o 25,91 % na 10,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o dva a půl bazického bodu na 2,273 %.

Nejvýrazněji zdražily finanční tituly, v plusu ale skončily všechny hlavní sektory s výjimkou realitního odvětví, které kleslo o procento.

Americké akcie (24. dubna 2017), zdroj: Google

Evropské akciové indexy v pondělí posílily ještě výrazněji - panevropský index STOXX Europe 600 získal 2,1 %, francouzský index CAC 40 vzrostl o 4,1 % a německý DAX posílil o 3,7 %.

Emmanuel Macron v druhém kole francouzských prezidentských voleb svede souboj s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou, která ve své kampani slibovala odchod země z eurozóny a návrat francouzského franku. Trhy se obávaly, že s Le Penovou by do druhého kola mohl místo Macrona postoupit kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, který patří rovněž mezi euroskeptiky.

Relativně malý rozdíl mezi hlasy pro Macrona a pro Le Penovou (Macron 23,8 %, Le Penová 21,5 %) je paradoxně spíše dobrou zprávou. V opačném případě by totiž mohli stoupenci Macrona nabýt dojmu, že jejich hlasy již nejsou v druhém kole třeba.

"Na finančních trzích se rozptýlily obavy z eurofobního prezidenta," uvedl analytik Pascale Auclair ze společnosti La Francaise Asset Management. "Domnívám se, že lidé si budou celkem jistí tím, že Macron v druhém kole vyhraje, což znamená pro trh úlevu," upozornil analytik Paul Lambert ze společnosti Insight Investment Management.

Výsledek prvního kola francouzských prezidentských voleb na trzích oživil chuť investovat do rizikovějších aktiv. Propadla se naopak cena zlata, jež investoři považují za bezpečných přístav v dobách nejistoty, a prudce klesl také japonský jen, rovněž považováný za bezpečný úkryt před bouří.

Francie - výsledky prvního kola prezidentských voleb (23. dubna 2017)

Vydařenou seanci za sebou mají akcie výrobce hraček Hasbro (+5,9 %), který investory potěšil slušnými hospodářskými výsledky za první kvartál.

Výše skončily i akcie maloobchodního řetězce Whole Foods Market (+2,1 %) v reakci na zprávu, že o převzetí podniku uvažuje společnost Albertsons, kterou vlastní private equity Cerberus Capital Management.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie finančních domů JPMorgan Chase (+3,53 %) a Goldman Sachs (+2,93 %) a výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar (+2,64 %). V červených číslech skončily pouze čtyři emise, Nike (-0,68 %)Walt Disney (-0,65 %)Verizon Communications (-0,42 %) a Wal-Mart (-0,21 %).

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Další článek: Dividendy a zpětné odkupy Applu jako sázka na (ne)plnění Trumpových slibů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688