Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  20.04.2017 19:26:48

Hypotéka na nemovitosti s věcným břemenem – vše, co potřebujete vědět

Ať už jde o situaci, kdy věcné břemeno leží na nemovitosti, kterou budete kupovat, nebo naopak Vy kupujete nemovitost, v jejíž prospěch je vázáno věcné břemeno k jiné nemovitosti.

Kupuji nemovitosti, na níž vázne věcné břemeno

Věcné břemeno může snížit zástavní hodnotu kupované nemovitosti až na 0 . To je však extrém, ke kterému dochází většinou pouze v případě věcného břemene dožití. V ostatních případech, tj. věcné břemeno chůze a jízdy, věcné břemeno zřizování a provozování vedení nemají tak „fatální“ následky na cenu nemovitosti. I když, i zde se může stát, že smluvní znalec banky citelně poníží zástavní hodnotu nemovitosti. V tomto případě nezbývá než poníženou částku financovat z jiných zdrojů

Kupuji nemovitost, v jejíž prospěch je vedeno věcné břemeno

V praxi se mi několikrát stalo, že nemovitost, kterou měla mít banka v zástavě, neměla vlastní přístupovou komunikaci, tj. přístup do nemovitosti vedl přes pozemek někoho jiného. Tato situace je řešitelná zřízením věcného břemena chůze a jízdy, jež je vázáno na nemovitost (tj.  ne na konkrétní osoby, protože prodejem nemovitosti jiným osobám by přes pozemek cizí osoby nemohli chodit noví majitelé nemovitosti). I v tomto případě (zřízení věcného břemena ve prospěch nemovitosti) se stává, že smluvní znalec banky sníží zástavní hodnotu nemovitosti a žadatelé o úvěr tak musí část svého záměru financovat z jiných zdrojů.

Co jsou „jiné zdroje“?

Pokud kupujete nemovitost za cenu 3 000 000 a potřebujte půjčit 2 500 000 , přičemž smluvní znalec banky stanovil zástavní hodnotu nemovitosti na 2 500 000 a banka Vám nabízí úvěr max. 2 225 000 , musíte zbylých 250 000 financovat z jiných zdrojů, kterými mohou být úvěrové produkty typu překlenovací úvěr, úvěr ze stavebního spoření či z vlastních úspor. Pokud nemáte možnost si „další zdroje“ půjčit ani je čerpat z vlastních úspor, je řešením zástava další nemovitosti. Banky při stanovení maximální výše hypotéky vychází ze zástavních hodnot všech nemovitostí (tj. 1 či více), které jim žadatel dá do zástavy. V případě, že máte např. rekreační objekt či Vám zástavu své nemovitosti umožní rodiče, máte „vyhráno“  

Co rozhoduje o vlivu věcného břemene na zástavní hodnotu nemovitosti?

V první fázi je to existence/neexistence věcného břemena vztahující se k nemovitosti, tj. bez ohledu na aktuální majitele, dále doba zřízení věcného břemena, kdy banky jednoznačně preferují věcné břemeno s dobou platnosti delší, než je splatnost hypotéky, případně věcné břemeno sjednané na dobu neurčitou.  Významný vliv má i přístupnost či míra omezení používání nemovitosti v případě, kdy by věcné břemeno zaniklo. Tj. pokud máte na pozemku věcné břemeno zřízení a provozování vedení, jeho zrušení má na cenu nemovitosti spíše pozitivní vliv. V případě, že je Vámi kupovaná nemovitost dostupná pouze přes pozemek 3. osoby, kterým Vy můžete procházet pouze na základě věcného břemena, cena nemovitosti by po zrušení tohoto věcného břemena výrazně klesla, protože by k nemovitosti nevedla žádná přístupová komunikace.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám



Přečtěte si také:

22.01.2024DIP: Co všechno potřebujete vědět o novém způsobu investování na důchod Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
11.04.2023Věcná břemena na nemovitostech města Valašské Meziříčí valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
18.11.2022Zástava nemovitosti u hypotéky – co je dobré vědět? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688