Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.04.2017 16:58:48

Sněžení dorazilo nejen na hory, Jeseníky zasypalo půl metru nového sněhu

 

Výrazné ochlazení ve střední Evropě doprovází ve vlhkém proudění poměrně dost srážek. Situace tradičně přináší nejvíce srážkových úhrnů na hory. Kolem dokola hranice naší republiky nadělala nová sněhová pokrývka od úterý mnoho problémů. Některé hraniční přechody se staly nedostupné, řidiči se k nim totiž vydali povětšinou na letních pneumatikách. Komplikace se v úterý objevily na Šumavě, kde se snažilo mnoho aut s letními pneumatikami přejet hřeben hor do Německa a naopak. Silničáři všeobecně rychle přestrojili svá vozidla na zimní režim.

Ve středu zasáhlo vydatné sněžení východ republiky a i ve středních polohách napadlo přes 20 cm sněhu. Zejména v Jeseníkách je to potom i půl metru. Situaci komplikoval silný vítr, který ihned tvořil sněhové jazyky, na horách závěje. V nižších polohách se místy tvořila nebezpečná ledovka. Ta vzniká za podobných situací buďto při dopadu srážek na podchlazený zemský povrch, nebo při ujetí rozbředlé vrstvy sněhu na komunikacích při teplotách kolem nuly, pak se jedná o náledí.

Pro zájemce trocha teorie. Jeseníky zasáhly od severu až severovýchodu takzvané orograficky zesílené srážky. Přeloženo co nejvíce pro běžné čtenáře, vzdušná vlhkost narazí po klidné cestě přes roviny v Polsku na výrazný hřeben Jeseníků a je vytlačena směrem vzhůru. S poklesem tlaku se ochlazuje, neudrží už svou vlhkost a tím produkuje vytrvalé v zimě sněhové srážky na návětří hor. Tento proces může vydržet poměrně dlouho a tvořit mohutnou sněhovou pokrývku. Víte, že přesně tenhle proces byl důsledkem lednové laviny v Itálii, která pohřbila hotel Rigopiano? Vlhkost z Jaderského moře narážela na mohutný masív Apenin a při záporných teplotách extrémně sněžilo. Lavina byla potom smutná otázka času.

Bohužel to všechno pořád nebylo to nejhorší, co na nás tahle vlna studeného proudění chystá. Mnohem více škod mohou napáchat ranní mrazy, které budou následovat. Vrcholit budou v pátek ráno, kdy by se měl mráz vyskytovat na celém území naší republiky. Údolí podél vodních toků mohou čekat hravě -6°C ve dvou metrech nad zemí. Vyšší polohy na sněhové pokrývce ojediněle i pod -10°C. Kritická situace tak nastane pro všechny plodiny a již rozkvetlé stromy. Pokud máte jakoukoliv možnost ochránit své poklady ze zahrádek, pokuste se o to.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty