Roman Havlíček (Meteobox)
19.04.2017 14:47:04

Březen opět velmi teplý, i u nás téměř rekordně.

Březen byl ve světovém měřítku dalším velmi teplým měsícem. Teplotní odchylka činila od průměrné teploty za období 1951-1980 více jak jeden stupeň Celsia, konkrétně pak +1,12°C. V pořadí nejteplejších březnů za celou dobu pozorování, se ten letošní umístil hned druhý za loňským březnem, který byl ještě o 0,15°C teplejší, jak ten letošní. I tak byl letošní březen nejméně o 0,2°C teplejší než zbylých 135 březnů od roku 1880, kdy se provádí měření.

 

 Mapa teplotních odchylek ve světě. Zdroj : NASA/GISS/GISTEMP

Z přiložené mapy světa je vidět, že na většině míst převládalo počasí teplejší, než je v tuto roční dobu obvyklé, jako nejteplejší se pak jeví větší část severní poloviny Euroasijského kontinentu. Velmi teplo bylo i v Severní Americe s výjimkou severovýchodu kontinentu a Aljašky, kde bylo naopak chladněji, než je běžné.

Na dalším obrázku pak vidíme chod průměrných měsíčních teplot v jednotlivých letech za dobu měření od roku 1880 do letošního roku, kdy nejchladnější barva je nejstarší čas měření a naopak ta nejteplejší jsou ta v posledních letech. Je zde dobře patrné postupné oteplování od začátku měření, což ovšem neznamená, že se mezi teplejší roky nemůže vklínit jeden studenější.

 

Roční chod průměrné měsíční teploty v jednotlivých letech (1880-2017). Zdroj : NASA/GISS/GISTEMP

 

I v Česku bylo v březnu velmi teplo

U nás byla průměrná březnová teplota podle Českého hydrometeorologického ústavu 5,9°C, což je oproti dlouhodobému normálu z let 1961-1990 o 3,4°C více. Jedná se o třetí nejteplejší březen od roku 1961. Ten vůbec nejteplejší byl před třemi lety s průměrnou teplotou dokonce 6,2°C. Měsíc tak meteorologové hodnotí jako teplotně silně nadnormální. O vysokou průměrnou teplotu se postaral zejména závěr měsíce, kdy průměrné denní teploty dosahovaly úrovně druhé poloviny května.

V pražském Klementinu byl letošní březen dokonce druhým nejteplejším po březnu v roce 2014, tehdy zde byla průměrná teplota ještě o 0,2°C vyšší. Zde je teplotní řada dlouhá již 243 let (pravidelná měření byla započata v roce 1775). Další podobně velmi teplý březen byl i v roce 1990, o něco chladnější ještě v letech 1989 a 2012. Paradoxně mezi velmi teplými roky 2012 a 2014, byl i velmi studený březen v roce 2013. Letošní průměrná měsíční teplota by pak odpovídala lehce teplotně podprůměrnému dubnu. Nejteplejší průměrná denní teplota v březnu však nebyla v žádném z uvedených roků, ale 4.3.1998 a to 17,2°C! To je hodnota podobná těm, které se běžně vyskytují i v červnu.

 

Duben postupně srovnává měsíční průměr k normálu

Zatím co březen a první dekáda dubna, ve které byl na některých stanicích dokonce zaznamenán letní den (maximální teplota 25°C a více), byly teplejší, druhá dubnová dekáda nám přinesla výraznější ochlazení. Podobný charakter počasí s o něco vyššími teplotami lze podle současných výhledů očekávat i v poslední dekádě. Letošní průběh počasí tak může mít nepříznivý dopad zejména v zemědělství.

Článek čerpá data z uvedených zdrojů : www.infomet.cz / https://data.giss.nasa.gov/gistemp /  https://www.severe-weather.eu



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty