Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.04.2017 18:24:09

Jak Japonsko přijde během 50 let o třetinu obyvatel

Japonsko vymírá. Podle nejnovějšího výzkumu přijde třetí největší světová ekonomika během příštích 50 let o skoro třetinu obyvatel. A populační úbytek se Tokiu zatím nedaří zásadněji přibrzdit.

Snižování počtu obyvatelstva, které může mít vážné dopady na pracovní trh a stav veřejných financí, začalo v roce 2008. Japonská vláda přinejmenším dosud doufala, že úbytek dokáže alespoň zpomalit. Premiér Šinzó Abe ještě před několika měsíci tvrdil, že jeho vlast je schopna „stabilizovat“ velikost populace během příštích 50 let na úrovni zhruba 100 milionů. Nejnovější odhady ale naznačují, že tento cíl by nemusel být ani zdaleka dosažitelný.

Novou prognózu zveřejnil počátkem dubna Národní institut pro výzkum obyvatelstva a sociálního zabezpečení. Podle něj nebude mít souostroví Japonska v roce 2065 více než 88,1 milionu obyvatel. Předloni jich mělo 127 milionů. Během pouhých 50 let by se tudíž japonská populace snížila o 39 milionů lidí: jinými slovy o více než 30 procent ve srovnání s předloňskou úrovní.

Nová prognóza je ovšem o něco lepší než předešlá, ještě pesimističtější studie (z roku 2012). Tehdejší odhad populačních trendů ukazuje následující grafika:

 (Zdroj: IPSS)

Nervózní by z těchto prognóz mohly být mimo jiné japonské úřady, které se již pokoušejí uzpůsobit systém sociálního zabezpečení měnící se demografické situaci. Pokud vůči zahraničí tradičně uzavřenější Japonsko nevezme na milost imigranty, mohl by se do problémů dostat tamní trh práce, kde by mohla nastat nerovnováha, stejně jako ve veřejných financích. Na každého člověka staršího 65 let by tak v roce 2065 mohlo připadat jenom 1,2 ekonomicky aktivního člověka ve věku od 20 do 64 let. Nyní je tento poměr na úrovni 2,1.

Minulý měsíc se v zemi nenarodil ani jeden milion dětí, což se stalo poprvé od 19. století, konkrétně od roku 1899, odkdy se demografické statistiky v zemi zpracovávají. Oproti tomu počet úmrtí stoupl na nový historický rekord s 1 296 000 případy úmrtí ročně.

Problematické jsou také odhady týkající se plodnosti. Za úroveň, která zajišťuje alespoň prostou reprodukci populace, se v rozvinutých ekonomikách považuje hodnota 2,07 dítěte na ženu v plodném věku. Odhady tohoto ukazatele pro Japonsko počítají pro rok 2065 s číslem pouze 1,44 dítěte na ženu. I to je ovšem mírné zlepšení proti předešlému odhadu 1,35. 

Pro japonského premiéra je boj s populačním úbytkem jednou z priorit a právě u ukazatele plodnosti chce dosáhnout údaje 1,8. Vláda zavedla opatření, která by měla lidem pomoci k lepší rovnováze mezi prací a osobním životem a premiér apeloval na firmy, aby umožňovaly kratší pracovní dobu. Experti se ale obávají, že firemní kultura může být v řadě případů už příliš zakořeněná, než aby mohlo dojít k zásadnějším změnám. 

S úbytkem obyvatelstva souvisí rychlejší stárnutí populace. Nejnovější odhady tak počítají s tím, že v roce 2065 bude počet lidí starších 65 let tvořit 38,4 procenta celkové populace. Předloni to bylo 26,6 procenta. A číslo by se mohlo ještě zvýšit vzhledem k tomu, jak se bude díky kvalitní zdravotní péči prodlužovat střední délka života. V roce 2065 tak bude japonská žena moci doufat, že se dožije v průměru 91,35 let. Loni to bylo 87 let. U mužů bude naděje dožití dosahovat v průměru 85 let.

Zdroje: Les Echos, demografie.info, japantimes.co.jp, Business Insider, ipss.go.jp

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688