Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.04.2017 09:58:52

Evropu čeká problém, vpád zimy bude výrazný, Česko zasáhne mráz i sníh

 

Nejen v médiích se nyní hovoří o výrazném ochlazení po Velikonocích. Souvislosti nevypadají optimisticky. Vpád studeného vzduchu od severu směrem na jih způsobí v různých místech Evropy nepříjemné zimní počasí, které může poškodit kvetoucí vegetaci a překvapit řidiče. Přinášíme informace, jak a kde vpád studeného vzduchu vznikne, co bude ochlazení znamenat pro Česko a s čím se budou muset poprat okolní země, které mají vysoké hory.

Nejprve k povětrnostní situaci. Kolem severního pólu je samozřejmě ještě relativně dost studeného vzduchu. Ten se ale v nebývalé síle propadne směrem na jih. Tyto extrémní změny počasí se objevují stále častěji. Počasí je dlouhodobě o několik stupňů teplejší, než tomu bylo třeba před sto lety, a tyto vpády studeného vzduchu jsou tak o to více drastické. Cesta "návratu zimy" bude směřovat ze Špicberků přes Finsko a západní Rusko směrem na jih a zasáhne Českou republiku citelně. Jazyk studeného vzduchu zateče až do jižní Itálie a severního Řecka.

Projevy v Česku? Budou nemilé. Objeví se sněhové přeháňky i v nižších polohách, na horách a přechodně i vrchovinách napadne nová sněhová peřina. Největším problémem budou ranní mrazy, které mohou zejména v Čechách poškodit kvetoucí vegetaci. Řidiče možná už někde od 400 m n. m. zaskočí přechodně sníh na vozovkách. Pokud jste na letních pneumatikách, přizpůsobte jízdu víc než kdy jindy. Přestože bude jen asi o 5°C méně, než je dlouhodobý průměr, příroda už je v plném květu, a zemědělci, vinaři či pěstitelé mohou čekat problémy.

Ještě větší vrásky na čele mohou mít obyvatelé Alp a hor na Balkánu. Jsou zvyklí na ledacos, ale aktuálně jim v půlce dubna napadne někde i v polohách pod 1 000 m n. m. 50 až 100 cm sněhu, místy i více. Vypadá to, že vpád studeného vzduchu nebude třeba jenom jednodenní, ale bude mít sílu setrvat ve střední Evropě několik dní. Snad budou důsledky pro jednotlivé státy co nejmenší. V Česku hlavně pozor za volantem, taková D1 na Vysočině by se mohla kolem středy opakovaně ocitnout pod sněhem.

17.4. Studené počasí přitvrdí, sníh a mráz zavítají i do nížin



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty