Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.04.2017 16:01:55

Akcie s 1000 procenty zisku a stále zajímavým příběhem

Mezi společnostmi s větší kapitalizací vyniká svou akciovou návratností Patrick Industries. Ta se za posledních pět let pohybuje na úrovni 1000 % a ještě před několika týdny dokonce na 1200 %. Což ale také ukazuje, že rozhodně nejde o nějakou konzervativní investici, ale naopak o pěkný adrenalin, na kterém se dá během pár týdnů prodělat, ale také vydělat desítky procent...

Na tuto společnost jsme narazili nedávno, když jsem zde psal o Domino’s Pizza. Ta přes své naprosto nemoderní podnikání dokáže návratností své akcie s přehledem porážet řadu technologických hvězd. Podobné je to s dnešní Patrick Industries, která má ve svém portfoliu řadu společností a výrobků z oblasti stavebnictví a nábytkářství. Přestože její příběh není plný nějakých převratných objevů, technologií a nápadů, optimismu v něm stále není málo. Posuďte sami:

 

Zdroj: Financial Times

Všichni analytici nyní čekají, že cena akcie bude dále růst. Podle konsenzu by měly i nadále růst tržby společnosti a to stále podle „pravítkového“ vzoru, který je patrný z následujícího grafu. A pokud se podíváme na provozní tok hotovosti a z něj odečteme investice do provozu, zjistíme, že Patrick Industries je extrémně výkonnou dojnou kravkou. V roce 2016 jí z provozního cash flow 97 milionů dolarů po investicích do provozu (15 milionů dolarů) zbylo více než 80 milionů dolarů. V roce 2015 to bylo téměř 60 milionů dolarů.


Zdroj: Financial Times

Co firma s hotovostí dělá? Akcionářům nevrací vůbec nic, namísto toho mohutně investuje do fúzí a akvizic (139 milionů dolarů v roce 2016). Na to jí nestačí ani její volné cash flow a proto musí zvyšovat své zadlužení. A to je už část příběhu, kterou musíme hodnotit opatrněji. Pokud je návratnost investic dostatečně vysoká, jde o dobrou strategii. Návratnost celkových investic se zde pohybuje na 14 % a návratnost vlastního jmění na 35 %, což naznačuje, že management skutečně vybírá investiční projekty dobře. Nicméně poměr čistého dluhu k EBITDA se už pohybuje kolem hodnoty 2,5. Takže firma pomalu naráží na své akviziční limity. Pokud s akvizicemi a fůzemi skončí, bude to na jednu stranu znamenat nižší růst (tažený pouze organickou činností), ale také to, že firma by mohla začít vracet akcionářům celkem dost peněz. A na to trh obvykle slyší dobře.

Podobné slibné příběhy většinou padají ve chvíli, kdy podíváme na valuaci. PE založené na ziscích posledních 12 měsíců se zde ale pohybuje kolem hodnoty 17. Tedy na úrovni celého trhu, což s ohledem na relativně nízké riziko (beta ve výši 0,8) nebudí obavy z bublinovatosti. A kdyby firma dokázala v následujících letech generovat volné cash flow ve výši oněch cca 80 milionů dolarů z roku 2016, hravě tím podle mých jednoduchých výpočtů ospravedlní svou současnou kapitalizaci. Tento titul si tedy zaslouží pozornost i přesto, že dosavadní dlouhodobý růst ceny akcie byl raketový.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688