Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.04.2017 09:13:59

Rozbřesk: Saúdové chtějí prodloužit dohodu na omezení těžby ropy i na druhé pololetí

Šok v podobě vojenského zásahu USA v Sýrii již pomalu začal odeznívat a tak se ceny ropy opět pokusili oživit Saúdové pomocí slovních intervencí. Dobře informovaný zdroj deníku WSJ včera uvedl, že Saúdská Arábie stojí o prodloužení dohody na omezení těžby ropy na další půlrok. 

Čeho se vlastně Saúdové a spol. snaží dosáhnout? To konkrétněji v poslední době zaznělo od generálního tajemníka OPECu Barkinda. Ten řekl, že žádoucí je snížit globální zásoby ropy asi o 260 miliónů barelů, tedy zhruba někam k pětiletému průměru, který bývá hodnocen jako normální úroveň zásob.

Číslo si lze o něco jednodušeji představit na denní bázi, na které se konec konců nabídka a poptávka po ropě běžně publikuje. V podstatě to znamená deficit milión barelů denně po dobu 260 dní (tj. 8-9 měsíců). To samozřejmě není zcela nereálný cíl. Něco podobného trh s ropou zažil například v letech 2011 a 2013, i když je nutné dodat, že ze zcela jiných důvodů. Zároveň se ale ukazuje, že i když implementace současné dohody jde nad očekávání dobře, tak pokles zásob v prvních třech měsících roku 2017 byl patrně o poznání menší než OPEC očekával (dle včera zveřejněných dat EIA zhruba třetinový), což ukazuje, že ani přes notnou snahu se OPECu kýženému cíli zatím nedaří ani zdaleka přiblížit.

Motivace Saúdské Arábie dohodu prodloužit zůstane patrně i nadále mimořádně silná, neboť se jistě chce dostat do co nejvýhodnější pozice před prodejem části státního ropného podniku (Saudi Aramco), který by mohl nastat v příštím roce. U ostatních aktérů může být situace přece jen složitější a mohou k tomu přispívat mimo jiné i události zmíněné v úvodu. Režim prezidenta Asada se totiž snaží podporovat jak Rusko, tak Írán, kteří nutně musí být důležitou součástí jakékoliv dohody na nabídkové straně trhu s ropou. A Saúdové v syrské proxy válce s Íránem stojí na opačné (protiasadovské) straně.

Pozornost se tak i nadále soustředí na zasedání OPECu 25. května. I přes nárůst napětí geopolitického rázu lze spíše očekávat, že dohoda bude v nějaké formě prodloužena. I když otázkou samozřejmě zůstává, zda to bude k dosažení vcelku ambiciózního cíle OPECu dostačující. Dosavadní zkušenosti nabádají v tomto směru k opatrnosti.

FOREX

Region

Koruna v úterý zařadila zpátečku a vrátila se nad 26,60 EUR/CZK. Guvernér Rusnok navíc nepřímo potvrdil, že ČNB není přítomna na trhu a nijak nebrání jejím ziskům. Počítá podobně jako my s tím, že na devizovém trhu můžeme vidět výkyvy oběma směry i v horizontu několika měsíců, než si koruna najde cestu k přirozeně silnějším úrovním. 

EUR/USD/GBP

Průmyslová výroba v eurozóně nepotěšila svým únorovým poklesem. Přispěla k dalšímu odbourání sázek na letošní růst sazeb ECB, ale na dluhopisech ani euru velké škody nenapáchala. Citelně narostl zájem o americké dluhopisy, jejichž klesající výnosy podlamují kondici dolaru

Dnes je kalendář očekávaných událostí vcelku nezajímavý a tak eurodolarový trh bude spíše pozorovat, co dělají francouzské a italské vládní dluhopisy. Pro libru může být zajímavé vystoupení guvernéra Bank of England Carneyho.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688