Komerční reality: rok 2017 má nakročeno k růstu

první čtvrtletí roku 2017: proinvestováno 1 280 milionů eur do komerčních nemovitostí Za první čtvrtletí roku 2017 se v komerčních nemovitostech v České republice proinvestovalo 1 280 milionů eur. To je doposud největší objem investic, který se kdy za první čtvrtletí zaznamenal. Za výsledkem stojí především tři velké transakce, a to prodej OC Letňany a portfolia CBRE GI, v kterých společnost Cushman & Wakefield zastupovala prodávajícího, a rovněž změna majitele Olympie Brno. Zájem o investice do komerčních nemovitostí by nemělo zbrzdit ani čtvrteční ukončení měnových intervencí Českou národní bankou.

„Nejaktivnějším sektorem byl v prvním čtvrtletí maloobchod, který činil 78 % z celkového objemu investic. Transakce, jakými byly prodej portfolia CBRE Global Investors (v České republice transakce zahrnovala OC Nisa Liberec, Olympia Plzeň a Zlatý Anděl v Praze) nebo prodej retail parků IKEA (v České republice transakce zahrnovala Avion Zličín), měly celoevropský rozměr, a podtrhují tak zájem investorů o tento dobře předvídatelný obor v posledních letech. Nicméně skutečnost, že se většina center už zobchodovala do rukou dlouhodobých investorů, povede v dalších letech k posílení ostatních segmentů, zejména kanceláří,“ říká  Alexander Rafajlovič , partner v investičním týmu Cushman & Wakefield.

Oproti minulému roku, kdy činil objem transakci za první čtvrtletí 409 milionů eur, jde o dramatický narůst. Historicky druhé nejlepší první čtvrtletí bylo zaznamenáno v roce 2015. Objem investic byl o 46 % menší než ten letošní. Cushman & Wakefield předpovídá v tomto roce další růst. Ukončení měnových intervencí nebude mít negativní vliv.

„Pro zahraniční investory se situace nijak zvlášť nezmění, ve velké míře jsou totiž příjmy z komerčních nemovitostí denominovány v eurech. To stejné platí ve většině případů pro akvizice. Na druhou stranu maloobchodníci mohou být díky posílení koruny vystaveni tlaku na vyšší nájemné ze strany zahraničních vlastníků. Dojde také k posílení pozice českých kupujících, kteří za nemovitosti budou schopni nabídnout více eur,“ říká Alexander Rafajlovič.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy