Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.04.2017 15:26:24

Apple nebo Qualcomm? Bitva o patenty pokračuje

Dva giganti technologického trhu – společnosti Qualcomm Inc. a Apple Inc. - rozehráli další kolo v právní bitvě ohledně oceňování technologických patentů a zneužívání monopolního postavení při tvorbě cenové politiky na ochranu patentů a technologií, které souvisejí s výrobou chytrých mobilních telefonů. Zajímavostí je, že právníci obou stran ale zatím přesně nevyčíslili škody, které by měla jedna strana sporu zaplatit té druhé.

Nejnovější kolo právnického „boxu“ rozehrála společnost Qualcomm. Ta oplatila lednovou žalobu Applu na ní, když Apple v Číně, USA a ve Velké Británii žaloval výrobce čipů do mobilních telefonů za „přemrštěné licenční poplatky“., Qualcomm nyní obvinil Apple z používání zavádějících obchodních praktik a žádá mezinárodní regulátory o nápravu.

Virtuální bitva nebo reálný spor?

O co vlastně jde? V podání, které Qualcomm učinil tento týden u federálního soudu v jižní Kalifornii se říká, že by Apple neudělal vůbec žádný byznys s iPhony, pokud by Qualcomm nevyvinul základní technologie a nestanovil za ně spravedlivou cenu licencí. Problémem je tak tvrzení Applu, že Qualcomm účtuje údajně přemrštěné ceny za využívání jeho technologií, které prý neodpovídají realitě. K doplnění všeho investiční banka CLSA uvedla, že iPhony se podílely v posledním fiskálním roce zhruba třemi čtvrtinami na odhadovaném hrubém zisku Apple ve výši 84 miliard amerických dolarů. Zatím ale ani na základě těchto čísel Qualcomm v posledním kole bitvy neupřesnil o kolik se vlastně hodlá soudit.

Spor mezi Qualcommem, coby producentem široce využívaných čipů do mobilních chytrých telefonů a Applem se řeší v časech, kdy obě firmy čelí obrovské konkurenci. Apple se musí prát s rychle rostoucí konkurencí z Číny, která tlačí na výrobní náklady mobilních zařízení. Pro spotřebitele to sice znamená slibné snížení nákladů, ale na druhé straně výrobce „vnitřností“, tedy čip - Qualcomm má možnost kvůli více hráčům upravovat poplatky za „duševní vlastnictví“ dle svého. Říkají to alespoň jeho právníci.

Hledají se cesty, jak snížit náklady

Logicky tak producent mobilních zařízení Apple hledá cesty, kde ušetřit – i to by odpovídalo rétorice o tom, že Qualcomm prý zneužil svého monopolního postavení v segmentu čipů pro mobilní telefony a stanovil „zatěžující, nepřiměřené a nákladné“ podmínky pro využívání technologií. Podle Apple účtuje prý příliš mnoho za své patenty. Qualcomm si obvykle za využívání jeho patentů účtuje u výrobců telefonů 5 % z prodejní ceny bezdrátových zařízení. Pokud Apple účtuje zákazníkům za své přístroje od 400 do 1 000 dolarů za iPhone, dostává Qualcomm za své technologie od 20 do 50 dolarů z jednoho prodaného přístroje. 

Agentura Reuters k poslednímu dílu právnického sporu uvedla, že může trvat až dva roky. A kdo vyhraje, není v tuto chvíli zcela jasné. I Qualcomm totiž bojuje s úřady po celém světě právě kvůli zneužívání svého postavení na trhu s čipy pro mobilní telefony. Jen v loňském roce se s čínským regulátorem dohodl na mimosoudním vyrovnání ve výši 975 milionů dolarů a snížil poplatky za technologie o 1 procento, aby mohl v zemi zůstat i nadále. Jihokorejský antimonopolní úřad dokonce uložil Qualcommu v prosinci 2016 nejvyšší pokutu ve své historii – 853 milionů dolarů – za údajné porušování lidských práv.

 

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688