Research (W4T.CZ)
Investice  |  11.04.2017 10:28:47

Proč se vůbec domnívat, že americký akciový trh svého vrcholu již dosahuje?

  • Růst amerického akciového trhu se v březnu zastavil. Index S&P 500 se nachází pouhých 1,7 % od svého historického maxima. Akciová sestava, která tlačila burzu NYSE do 52týdenních výšin, oslabila z 338 (1. března) na 72 (v pátek minulého týdne).
  • Další postup směrem vzhůru popohání už jen několik velkých, zvučných jmen. Investoři milují akcie Facebook (FB), Amazon.com (AMZN) a Netflix (NFLX).  Vyvstává tedy otázka, zdali planeta Země nyní skutečně zakouší jakési synchronizované hospodářské zotavení, když se investoři vrhají jen do těchto akcií, jakoby to byli jediní hráči na akciovém trhu, co jsou k dispozici? Kupříkladu minulý týden akcie Amazon.com rostly osm obchodních seancí v řadě a zaznamenaly šest maxim za sebou. Nárůst tržní kapitalizace Amazon během těchto osmi dní předčil celkové HDP Paraguaye či Islandu. Akcie Amazonu v průběhu uplynulého roku porostly o 51 % a růst jeho tržní kapitalizace předčil celkovou tržní hodnotu FedEx (FDX) čili dvojnásobek od Target (TGT) respektive skoro osminásobek od Macy's (M).
  • Za čirou náhodu nelze považovat ani nedávné vypuštění akcií Snap Inc. (SNAP) na trh, akcií, které neumožňují akcionářům hlasovat a tím pádem ani spolurozhodovat o dalším vývoji této společnosti. Totiž, koncentrace 90 % hlasovacích práv v rukou dvou spoluzakladatelů společnosti představuje dost dobrou ochranu proti případným krátkodobým tlakům na akciovém trhu.
  • Investoři na akciovém trhu v USA se ale i tak doposud zdráhají zabalit současnou rally a uzavřít některé pozice, aby se pojistili před případnou ztrátou. Jsou ale vysoce nervózní a začínají se shlukovat okolo tak zvaných "kvalitních" či populárních akcií, zatímco býčí akciový trh USA dál a dál stárne.  
  • Zavedení Trumpovy daňové reformy se protahuje, čímž ohrožuje další růst akciového trhu ve Spojených státech a nutí společnosti odložit své kapitálové výdaje na dobu, kdy se situace okolo daní vyjasní. Přitom investování podniků je už i tak dost slabé a tento odklad celou situaci jen zhorší.
  • Kromě toho, od prosince si firmy v USA méně půjčují. Zpomalil také růst spotřebitelských úvěrů, zatímco počet neplatičů narůstá.
  • Růst úrokových sazeb může přispět posledním hřebíčkem do rakve, kam uložíme akciového býka.
  • Téměř každé recesi poslední doby předcházelo zmenšování růstu peněžních zásob, i když každé zmenšování peněžních zásob nutně nevedlo k recesi. Růst peněžních zásob je nejnižší od recese z roku 2008 a činil koncem března pouhých 3,7 %.
  • Růst mimo USA se zažíná blížit tomu ve Spojených státech a je tedy možné, že mnoho investorů záhy shrábne zisky či uzavře pozice a přesedlá ze zralého býčího akciového trhu v USA na stále slibněji vyhlížející investice v Evropě, Japonsku, Mexiku, Kanadě či jinde. Po letech, kdy podávaly lepší výkon, začaly letos akciové trhy v USA zaostávat za vznikajícími i evropskými trhy.

Co bude dál, nikdo neví. Každopádně situace na akciovém trhu v USA nevypadá až tak růžově, úsměv investorů začíná být čím dál tím víc toporný a koutky jim začínají víc a víc nervózně pocukávat. Máme teprve duben a Nasdaq Composite Index má už za sebou více rekordních závěrů, než v jakémkoli z let 1999-2016. Aktivně spravované fondy (a spolu s nimi makléřské firmy, které jim posluhují) podávají horší výkon, než fondy pasivní. Každý boom je svým způsobem jedinečný a neopakovatelný. Hodnota akciového trhu USA dosáhla 207 % HDP, čímž předčila jak maximum úvěrové bubliny (181 %), tak i maximum technologické bubliny (202 %). Vanguard plánuje - podobně jako loni - zaměstnat dalších 1700 lidí kvůli masivnímu růstu svých nízkonákladových fondů. BlackRock si pro změnu opatřuje roboty a počítače, které mu mají pomoci s výběrem akcií. Bilióny z centrálních bank světa sice nafoukly akcie i dluhopisy do závratných výšin, nicméně nepovedlo se jim stejným způsobem oživit ekonomiku. A jak pravá euforie stále nějak nepřichází, tak se hýření odkládá ad acta.

 

 

 

 

 



TOP 10 akcie pro druhé čtvrtletí podle analytiků Merrill Lynch

Které akcie slibují ve druhém čtvrtletí překonat výkonnost zbytku trhu? Analytici Merrill Lynch radí, kam směřovat své investice.  

Web4Trader

W4T je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.web4trader.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688