Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  11.04.2017 09:33:33

Inflace a ČNB - čekání na kroky ECB

Včera vyšla data české inflace za březen. Meziměsíčně došlo ke stagnaci cenové hladiny (0,0% m/m). Meziroční inflace se mírně zvýšila z únorových 2,5% na 2,6%. V naší krátkodobé prognóza jsme čekali mírný meziměsíční pokles (-0,1% m/m). Rozdíl skutečných dat oproti nám byl ve vyšším než očekávaném zvýšení cen alkoholických nápojů a tabáku. Příběh nicméně zůstává stejný.

 

Inflaci v ČR táhnou nahoru ceny potravin a nápojů, ceny pohonných hmot, silná domácí poptávka a růst mzdových nákladů. A tento vývoj bude ještě nějakou dobu pokračovat. V následujících měsících se meziroční inflace ještě mírně zvýší, když korekce v cenách některých potravin (především zeleniny) bude více než vyvážena růstem domácích inflačních tlaků. Na podzim by tak meziroční inflace mohla dosáhnout zhruba 2,8%.

Na přelomu letošního a příštího roku inflace v ČR zpomalí a vrátí se na zhruba 2%. To bude dáno především vypadnutím kladných příspěvků spojených s růstem cen potravin z loňského prosince a letošního ledna z meziroční inflace. Pro první polovinu příštího roku čekáme zhruba stabilní výhled inflace. V druhé polovině příštího roku se začnou inflační tlaky opět pozvolna zvyšovat spolu s tím, jak se zvýší inflační tlaky v eurozóně.

Co na to ČNB?

Jiří Rusnok včera řekl, že ČNB by mohla zvýšit sazby na konci letošního či na začátku příštího roku s tím, že klíčový bude vývoj domácí poptávky, která bude ovlivňovat inflační tlaky. My si myslíme, že ČNB by to mohla udělat spíše až později s tím, že to ale bude výrazně záležet na vývoji ekonomické aktivity v eurozóně a politice ECB. Proto náš základní scénář počítá s růstem sazeb až ve druhé polovině příštího roku spolu s tím, jak se dle nás zvýší inflační tlaky v eurozóně.

Rizika jsou dle nás ale, a to už tu dlouho nebylo, vychýlená směrem k dřívějšímu zvýšení sazeb. A to zhruba na dobu, o níž mluvil guvernér Rusnok. Ale spouštěcí mechanismus takovéhoto scénáře vidíme spíše v zahraniční než v domácích inflačních tlacích. Pokud by se oživila ekonomika eurozóny výrazněji a ECB by se začala dříve vracet k normalizaci své politiky (pro začátek například růstem depozitní sazby do menšího záporu), byl by to signál pro ČNB, že by také měla začít utahovat svou měnovou politiku.

ČNB to pravděpodobně nerada slyší, ale její politika je výrazně ovlivněná tím, co se děje v eurozóně. Pokud by byl ekonomický vývoj v EMU i nadále utlumený, politika ECB uvolněná a ČNB by i přesto zvýšila sazby, dočkáme se růstu úrokového diferenciálu, posílení kurzu koruny k euru (byť to může být v daném čase tlumeno spekulanty), negativnímu vlivu silnějšího kurzu na export, pak na trh práce, poté na domácí poptávku a nakonec na inflaci. Jinými slovy, pokud by se opravdu nějak závratně nerozjela inflace v ČR, a zatím tomu dle nás nic nenasvědčuje, ČNB potřebuje počkat na inflační tlaky z EMU a utažení politiky ECB jako signál pro zvýšení sazeb.

Jiří Polanský


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688