Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.04.2017 16:11:48

Sorosova nejdůležitější investice ve střední a východní Evropě v troskách?

Americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros, známý také jako “muž, který porazil Bank of England“ pomocí forexové spekulace vůči britské libře, čelí pokusu o zmaření jedné ze svých klíčových investic v postsovětském prostoru. 

Touto investicí není žádná zisk generující společnost, ale Středoevropská univerzita (Central European University aneb CEU) v Budapešti, která patří k jeho největším filantropickým aktivům v tomto regionu. CEU, kritiky nazývaná jednoduše Sorosova univerzita, od svého otce zakladatele dostala do vínku endowment 880 milionů amerických dolarů, což ji řadí do první desítky nejbohatších univerzit v Evropě

Může se zdát, že Soros, kterému je dnes 86 let a sám sebe označuje za investora filantropa, momentálně tahá v souboji o CEU s maďarským premiérem Viktorem Orbánem za kratší konec. Maďarský ministerský předseda, který je dlouhodobým oponentem Sorose, a veřejně prohlašuje, že chce v Maďarsku budovat model tzv. neliberální demokracie, na začátku dubna zrychleně prosadil legislativní změny pomocí lex CEU, které znemožňují setrvání univerzity na území Maďarska.

CEU, cílem které bylo a je vychovávat kriticky smýšlející studenty v kdysi ideově vyprázdněném postkomunistickém prostoru, to ve střední Evropě nikdy neměla lehké. Pamětníci si možná ještě vybaví časy, kdy CEU kvůli neshodám Sorose s premiérem Klausem definitivně opustila Prahu a přestěhovala se právě do Budapešti. Téměř čtvrt století později nastává velmi podobný scénář a Orbán, dnes přezdívaný Viktátor, se za údivu celého světa snaží tuto již etablovanou a prestižní univerzitu dostat pryč ze země. Na tomto záměru nic nezměnily protesty laureátů nobelových cen, tisícové demonstrace v Budapešti, výzvy předních evropských politiků, zástupců světových univerzit, představitelů Evropské komise ani globální podpora tisíců absolventů, kteří dnes zastávají různé pozice ve 119 krajinách světa.

Je tedy tato klíčová Sorosova investice do CEU opravdu ohrožena nebo již dokonce zmařena? Abychom dokázali na tuto otázku odpovědět, je dobré se podívat na Sorose jako investora a rozdělit jeho investice do tří základních kategorií. Soros ve světě investování požívá podobného respektu jako Warren Buffett a spolu s ním je považován za jednoho z největších finančních titánů 21. století.  Jejich investiční styl však nemůže být rozdílnější. Soros je investičním žralokem, a sám sebe označuje za krátkodobého spekulanta spoléhajícího na instinkty téměř pudového charakteru, sázejícího obrovské objemy prostředků na chaotických trzích plných neracionálních investorů. 

Kromě spekulativního investování na finančních trzích je Soros aktivní také na poli tzv. impact investingu přes svůj Soros Economic Development Fund, který se snaží skloubit finanční výnosy s pozitivním sociálním dopadem. Od tohoto typu investování je už jen krůček k jeho čisté filantropickým investičním aktivitám, výsledkem kterých je např. právě vznik CEU, založení Nadace otevřené společnosti, nebo investování 500 mil. USD do pomoci uprchlíkům

U těchto investic se sociálním a filantropickým rozměrem se však Soros a jeho společnosti chovají diametrálně odlišně, než je tomu u spekulacích na finančních trzích. Jsou to investice dlouhodobé a stabilní. Jejich cílem není maximální profit, ale velmi systematické a konzistentní naplňování vize Sorose o otevřené liberální společnosti. Je to právě tento dlouhodobý a koncepční přístup, který by měl být dostatečnou zárukou, že CEU přežije výpady Viktora Orbána, který byl paradoxně ve svých liberálních politických letech také příjemcem Sorosova stipendia. 

Z hlediska vývoje hodnoty investice se dá s trochou nadsázky říct, že vlna globálního pozdvižení nad snahou Orbánovy vlády dostat CEU z Maďarska, z dlouhodobého hlediska ještě víc zhodnotila již tak prestižní brand této univerzity. Ještě donedávna byla CEU pohledem “akademické valuace“ velkou rybou známou především v malém rybníku střední a východní Evropy, ale odteď se stává opravdu známou univerzitou globálního formátu, o kterou se začínají ucházet i další státy, které si dobře uvědomují všechny pozitivní spin-off efekty, které by mohla přítomnost této instituce v jejich zemi znamenat. Slovy analytika: strong buy.

A i když by se na první pohled mohlo zdát, že Soros souboj o tuto strategickou filantropickou investici prohrává, není tomu tak. Je dobré si všimnout, že on sám zatím v této věci nijak veřejně nevystoupil, protože chce nejspíš ukázat, že ním založena univerzita je opravdu standardní nezávislá akademická instituce, do chodu které nijak nezasahuje, a také proto, že to není potřebné. Za CEU mluví zastánci otevřené společnosti, které tato instituce dlouhodobě a systematicky generuje se stejnou pravidelností, jako dobře fungující korporace vyplácejí dividendy

Autor: Michal Trník, Business Architect, Patria Finance

Tento článek je názorem autora a nemusí se shodovat s názorem Patria. Autor je absolventem Central European University v Budapešti.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688