Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.04.2017 09:54:56

Sezóna bouřek přichází, nejpřínosnější odkazy na internetu

 

S dubnem přichází první odpolední teploty dostatečně vysoké, aby mohly vznikat ve vzduchové hmotě první bouřky klasického letního typu. Bouřkám se budeme podrobně věnovat v mnoha článcích, dneska se ale na téma podíváme z jiného úhlu pohledu. Pozorování bouřek má v Česku velkou tradici a internetové prostředí nabízí velké množství zajímavých stránek o bouřkách i jejich aktuálním výskytu. Vybrali jsme nejpřínosnější, uložte si je do prohlížeče, mohou se hodit.

Nejpopulárnější je klasický radar, který uvedla Amatérská meteorologická společnost - o.s. s Českým hydrometeorologickým ústavem na šikovném mapovém podkladu od Google. V případě výskytu bouřek nabízí nástroj "detekce buněk", který vám zobrazí základní informace o každé bouřce, která se toho času na radaru nachází. Hledejte jej vpravo v menu nad průhledností radaru.

https://radar.bourky.cz/


Chcete vědět, kde se aktuálně blýská a jak je to od vás daleko? V dnešní době na internetu žádný problém. Vhodná webová stránka se jmenuje Live detekce a statistika bleskových výbojů. Vychází opět z dílny Amatérské meteorologické společnosti - o.s. a Českého hydrometeorologického ústavu na podkladu dat od Blitzortung.org. Prohlédněte si menu a zjistěte, co všechno web nabízí.

https://blesky.bourky.cz/

 

Bleskové výboje přímo od Blitzortung.org na mapovém podkladu od Google jsou další varianta. Zde se znázorňuje i do vzdálenosti cca 30 kilometrů od výboje zvuková vlna hromu, takže víte, kdy očekávat po blesku i dunivý hrom.

https://www.lightningmaps.org/?lang=en

 

Jako centrum celé komunity pozorovatelů bouřek na našem území a také jako encyklopedie a multimédium problematiky slouží v Česku projekt Amatérské meteorologické společnosti - o.s. bourky.com. Web si prohlédněte, je velmi obsáhlý, využijte menu vlevo.

https://www.bourky.com/

 

Pro větší zájemce o dění kolem bouřek ještě nabízíme odkazy na stránky věnující se problematice tornád na našem území a na databázi supercel na našem území, nejsilnějších bouřek klasického typu na naší planetě. Ano, i u nás se občas vyskytují, naštěstí jsou jejich doprovodné projevy mírnější jak například ve Spojených státech.

https://www.tornada-cz.cz/

https://www.bourky.com/databaze-supercel



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty