Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.04.2017 13:44:09

Abychom nedopadli jako Sovětský svaz

V Sovětském svazu žili vynikající matematici, vědci a inženýři. O některých z nich se hovoří s velkým uznáním i dnes. Rusové také dvakrát zvítězili nad Američany v průzkumu vesmíru, jednu dobu měli nejlepší vojenské rakety a stíhačky na světě. Přes to všechno se v Rusku stála v osmdesátých letech fronta na chleba. Z toho je zřejmé, že bez dobrého institucionálního systému není ekonomika schopná transformovat technologický pokrok do bohatství lidí. Ekonomové rádi tvrdí, že v dlouhém období je produktivita dána právě technologickým pokrokem. Nicméně v SSSR a dalších nefunkčních státech toto dlouhé období nikdy nepřišlo.

Pokud má růst produktivita, musí se zlepšovat kvalita institucí a systémů. Včetně fungování a regulace trhů či vymahatelnosti smluv. Kvalitu institucionálního zřízení lze těžko měřit a definovat. Poměrně složité jsou i pouhé odhady regulační zátěže. Jsme tedy většinou odkázáni na jednotlivé příklady, pozorování a selský rozum. V osmdesátých a devadesátých letech se na jejich základě hodně hovořilo o „euroskleróze“, v devadesátých letech se k tomu přidal pocit, že systém nefunguje správně ani v Japonsku. A nyní přicházejí na řadu Spojené státy. Ty trpí vysokými náklady v řadě oblastí od stavebnictví až po zdravotní péči a produktivita nijak zvlášť neroste.

Zdá se, že nová regulace se v řadě případů zaměřuje na ochranu stávajících pracovních míst namísto toho, aby zefektivnila fungování trhů. Udělování licencí omezuje konkurenci. Množí se pracovní dohody, které znemožňují přechod zaměstnanců mezi konkurujícími si společnostmi. Zvyšuje se koncentrace firem v průmyslu, klesá podnikatelský duch americké společnosti. Americké firmy stárnou a duch kreativní destrukce, který býval pro podnikatelský sektor v USA typický, se stává pouhou vzpomínkou.

Navíc se zdá, že trpí i americká společnost a kultura. Bílí Američané vymírají, chudí lidé nechtějí vstupovat do manželství, občanské aktivity jsou stále vzácnější, po celé zemi se šíří epidemie užívání heroinu. Podle některých názorů spadli mladí Američané do pasti nezájmu, k tomu prudce klesá důvěra ve vládu, instituce i korporátní sektor. V takovém prostředí bude velmi těžké dosáhnout inovacemi vyššího růstu produktivity. V nefungujícím státě technologický pokrok moc nepomůže, protože nebude v širokém měřítku využit k tvorbě bohatství.

Evropa a Japonsko se podle všeho stále plně nezotavily z předchozího období, ve kterém ekonomiku sužovala ekonomická skleróza. Pokud do ní spadne více vyspělých zemí najednou, celá světová ekonomika se může zastavit. Lze s tím něco udělat? V USA sliboval řešení Donald Trump, ale doposud nejsou patrné známky nějakého pokroku správným směrem. A žádné evidentní řešení se nenabízí. Klíčové je ovšem stejně jako v případě Evropy a Japonska rozeznat vážnost problému. Spojené státy v historii ukázaly schopnost a ochotu k razantním změnám. Pokud se jim to podaří i nyní, mohou ukázat tu správnou cestu také ostatním.

Autor: ekonom Noah Smith

(Zdroj: Bloomberg)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688