Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  07.04.2017 17:32:03

Jak se lépe učit cizím jazykům (7.4.2017)

Učit se a naučit se cizím jazykům se vyplatí. Jazyky vám otevřou mysl a obzory, dají vám možnosti, o jejichž existenci jste netušili. Věřte, že i když si to na počátku své cesty za poznáváním nového jazyka neumíte představit, přijde moment, kdy si uvědomíte, že se smějete vtipu autora textu v cizojazyčném časopise nebo ve svém oblíbeném seriálu v původním znění, což stojí za to. Výhodami jazykového vzdělávání je budování akademických a komunikačních schopností, zvyšování kvalifikace a tudíž úspěchu při hledání zaměstnání a probuzení kreativity.

Nenechte se odradit od neúspěchu. Křivka pokroku může být pozvolná a spirálovitá. Nezapomeňte, že lektor za váš pokrok nenese zodpovědnost, pokud s ním neuzavřete pomyslný kontrakt, ve kterém se zavážete ke spolupráci a zodpovědné aktivní účasti v podniku. Je důležité, abyste se svým lektorem od začátku a pravidelně komunikovali o svých cílech a představách. Poraďte se s ním o studijních materiálech, o tom, jakým způsobem se nejlíp učíte, jaká forma domácí přípravy je pro vás schůdná, nebojte se mu sdělit, co vám nevyhovuje.

Pravidla aktivního přístupu ke zdokonalení a udržování jazykových dovedností ve vašem volném čase jsou jednoduchá: čtěte, poslouchejte, mluvte, sledujte, nepropadejte frustraci a nebuďte pohodlní. Poslouchejte rádio, podcasty, sledujte zpravodajství, seriály, filmy. Takřka cokoli, co vás zajímá, najděte v jazyce, který se učíte. Čtěte noviny, časopisy, knihy, vyhledávejte si nezbytná slovíčka ve slovníku a dělejte si u toho poznámky. Nevynechte příležitost popovídat si v cizím jazyce kdykoli se vám naskytne a sami ji vyhledávejte, nestyďte se mluvit s chybami. Vyrobte si kartičky se slovíčky.

Neexistují žádné zázračné metody, které vám dají plynulost nebo přesnost za pár týdnů, ba ani měsíců. Vaše vlastní angažovanost, vůle a trpělivost vám to ale dát mohou. Pro začátek si vždy zvolte cíl, tedy úroveň, na které chcete jazyk zvládnout. Mějte na paměti důvody, pro které se jazyk učíte. Cíl a důvod pro vás budou motivací, přičemž motivace je nejdůležitějším předpokladem k úspěchu. 

Jak vám můžeme pomoci my

Výhodami jazykového vzdělávání je probuzení kreativity, prohlubování akademických a komunikačních schopností, zvyšování kvalifikace - tudíž úspěchu při hledání zaměstnání
Učení se jazykům s sebou přináší i mnohá úskalí, například rozhodnutí, jaký typ kurzu si zvolit. Obecný jazyk? Přípravu na zkoušku? Obchodní jazyk? Skupinový kurz? Individuální lekce? Každý z nás má jiné potřeby. Vědět přesně, co chceme a co je pro nás důležité, ovšem někdy není úplně jednouché odhalit. 

Individuální lekce:

Jednou z nejoblíbenějších a nejefektivnějších forem studia jazyka jsou individuální lekce a to z následujících důvodů

1. Lektor má možnost soustředit se pouze na vás, na vaše silné stránky a potřeby.

2. Pokud zapojíte aktivní přístup a věnujete se domácí přípravě, pokrok se dostaví podstatně rychleji, než kdybyste navštěvovali skupinové kurzy.

3. Máte příležitost dohodnout se na tématech, které jsou pro vás zajímavá a přínosná, což zvýší vaše šance na udržení pozornosti.

4. Pokud cizí jazyk potřebujete ke specifickému účelu (např. akademický projekt, pracovní pohovor atd.), máte možnost všechnu svou pozornost zaměřit jen na tento cíl.

5. S lektorem můžete kdykoli konzultovat jakýkoli problém nebo klást otázky bez obavy, že tím rušíte chod výuky pro ostatní.

6. Nastavujete si své vlastní tempo, které je pro vás pohodlné.

7. Můžete si donést vlastní materiály, ze kterých vám lektor lekci ušije na míru.

8. Individuální lekce jsou intenzivnější, přinášejí tedy i více ovoce.

9. Podle potřeby vám lektor může sestavit krátkodobý i dlouhodobý studijní plán, který vám nastíní konzistenci v učení. 

Studium v zahraničí: 

Rozhodnutí odjet studovat cizí jazyk na kurz v zahraničí může být klíčovým momentem vašeho jazykového pokroku. Namísto pouhého domluvení se vás totiž velmi pravděpodobně posune k mnohem větší plynulosti projevu. Úplným ponořením se do jazyka zrychlíte učební proces a navíc si rozšíříte perspektivu o porozumění sociokulturnímu kontextu opravdovou zkušeností se životem v přirozeném prostředí studovaného jazyka – životem v cizí zemi. Úplné ponoření se do jazyka, tzv. full language immersion studentovi umožňuje lepší osvojení si jazyka, než jaké získává v kurzu, byť i s lektorem - rodilým mluvčím. Student si rychleji zautomatizuje jazykové nuance v mluvení, rytmus a tempo řeči.

Obklopení se rodilými mluvčími a cizím jazykem vás donutí k interakci ve zvoleném jazyce v každodenním kontextu: při nakupování nebo v restauraci. Situace vás přirozeně přivedou k osvojení si vám pasivně známých gramatických vazeb a nových gest používaných při řeči. Plynulost přichází rychleji, protože jste s jazykem konfrontováni v reálných situacích. 
Pokud zvažujete profesi, při které budete pracovat s lidmi z odlišných kultur, kurz v zahraničí vám dá jedinečnou příležitost spojit poznávání zvyků a fungování cizí kultury se zdokonalením jazykových schopností. 

Metodika: 

Jazyková škola Slůně – svět jazyků staví svou výuku na komunikativním přístupu. Tento přístup je velmi efektivní, jelikož se zaměřuje na osvojení funkčního jazyka pro život. Při výuce jsou používány autentické materiály, studenti se s jazykem seznamují v jeho přirozeném kontextu za pomoci dialogů, obrazových materiálů, článků, poslechů a videí.

Student se má stát součástí daných situací a aktivně se zapojit do osvojování jazyka oproštěním se od své mateřštiny. Na hodinách je tedy použití mateřského jazyka maximálně eliminováno, student je lektorem veden k přemýšlení o jazyku, o nových termínech, o gramatických strukturách za použití osvojovaného jazyka.

Ve středu zájmu výuky je student, zatímco lektor působí spíše jako moderátor, koordinátor a organizátor aktivit, studenty podporuje, zásobuje nápady a aktivizuje je. Lektoři studenty pozitivně motivují a tím jim pomáhají zbavit se zábran komunikovat v cizím jazyce.

Samozřejmou součástí péče o studenty jsou:

· vstupní testování

· identifikace potřeb

· průběžné sledování výuky (hospitace na hodinách, kontrola výukového plánu, sledování docházky)

· semestrální testování pokroku

· osobní hodnocení

· certifikace

Na závěr: 

Pamatujte, že efektivitu v učení se cizímu jazyku zvýšíte každodenním studiem. Navštěvujte kurzy nebo individuální lekce minimálně jednou týdně na 90 minut a mimo to se jazyku věnujte alespoň půl hodiny denně. Velkým bonusem pro vás mohou být kurzy v zahraničí, kde se na pár týdnů izolujete od své mateřštiny a budete nuceni mluvit, domlouvat se a intenzivně se do cizího jazyka ponořit. 

Přejeme vám, ať vás při objevování nových cizojazyčných světů neopouští píle a nadšení. 

Lucie Vlková

Lucie Vlková Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem spoluzaložila v Ostravě jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.




Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky.
2) překladatelská agentura: profesionální překladatelů a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské projekty. 3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší ovládnutí jazyka.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Aktuálně působí díky svým pobočkám v Praze, Ostravě, Brnu, Plzni, Pardubicích a Hradci Králové po celém území České republiky.
"Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

23.09.2019Překonejte strach z učení cizího jazyka jednou provždy Orange Academy (Orange Academy)
07.09.2017Proč se učit cizí jazyky? Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
04.08.2017Týdenní zprávy 31.7.2017 - 4.8.2017 Akcenta (AKCENTA CZ)
24.07.2017Nejžádanější cizí jazyky Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688