Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.04.2017 18:55:40

V USA začíná sezóna tornád, v Louisianě nebezpečný jev už bohužel zabíjel

Americký středozápad se musí mít od dubna na pozoru. Začíná tradiční nelichotivá sezóna tornád, jevu fascinujícího ale smrtícího. V jižní části státu Louisiana hned na začátku měsíce tornádo zničilo obytný přívěs a zabilo v něm dva lidi. Jak takové tornádo vypadá, jak se projevuje a co může napáchat za škody? Proč tornáda vznikají, a to zejména v USA? Jak se mohou obyvatelé zabijákovi bránit? Máme pro vás odpovědi na všechny otázky.

Část lidí si plete tornádo a hurikán. Odlišme je. Hurikán (tropická cyklóna) je atmosférický útvar charakteru celé tlakové níže v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu. Důležité je, že tento bouřkový systém má v průměru klidně i 500 až 2 000 kilometrů a tvoří jej nespočet bouřek. Kdežto tornádo je silně rotující vír, vyskytující se pod spodní základnou jedné jediné bouře, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Průměr víru dosahuje nejčastěji 100 až 500 metrů, jsou ale popsána i 2 kilometry široká tornáda.

Tornáda jsou různě silná, proto na americkém středozápadě paradoxně japonský vědec fascinovaný jevem stanovil Fujitovu stupnici, která rozdělila tornáda do stupňů F0 až F5 podle škod, jaké umí napáchat. Zatímco tornádo o síle F0 poláme pár větví a shodí komín, taková F3 už štípe stromy na třísky, odnáší střechy a odhazuje auta. F4 je tornádo, které dokáže srovnat se zemí celý dům. Stupeň F5 lidé ve Spojených státech vyslovují neradi, vědí, že tohle tornádo srovná kompletně se zemí velké plochy, odnáší vlaky a zpravidla zabíjí.

Středozápad Spojených států je arénou tornád, nikde na světě jich není víc a zároveň nikde na světě nejsou tornáda silnější a nenechají za sebou tolik škody a bohužel i obětí na životech. Může za to vhodná rozsáhlá rovinatá krajina a pravidelné výrazné střety studeného vzduchu od severozápadu a horkého vlhkého z jihu původem až z Mexického zálivu. K bližším informacím se jistě ještě vrátíme. Obrana před jevem je v USA jediná, velmi pozorně sledovat propracovanou varovnou službu a v případě varování před tornádem se uchýlit do sklepů a protitornádových krytů. Nejhorší je situace, kdy se tornádo nehýbe na horizontu ani doleva ani doprava a jen se zvětšuje. To znamená, že míří přímo k pozorovateli a ten má maximálně pár minut na úkryt.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty