Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.04.2017 06:00:42

Mise ECB a MMF na Kypru: Pokračujte v nastoupené cestě

Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond hodnotí reformy provedené na Kypru.

Před rokem Kypr opustil záchranný program, který pro něj připravila Evropská komise v součinnosti s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Po dvanácti měsících se zmíněné instituce na ostrov vrátily, aby zhodnotily, jak se Kypru daří provádět potřebné ekonomické reformy.

Kypr těží z robustního hospodářského růstu a daří se mu zlepšovat situaci svého finančního sektoru,“ stojí v tiskové zprávě Evropské centrální banky. Podle ní je pro udržení růstu i v budoucnosti nutné nadále pokračovat v nastolené fiskální disciplíně a strukturálních reformách. „Fiskální konsolidace pomohla posílit kredibilitu rozpočtové politiky a zpřístupnit finanční trhy vládě,“ dodává ECB a upozorňuje na to, že kyperská vláda bude čelit tlakům na zvýšení rozpočtových výdajů. „Ty je nutné ustát.“

Fiskální rizika přetrvávají

Kyperský hrubý domácí produkt v loňském roce rostl o 2,8 procenta. Pro letošek se počítá s 2,5procentním růstem. Hlavním tahounem jsou spotřební výdaje domácností, investice a turistický ruch. Hrozbou pro udržení solidního hospodářského růstu se ale podle ECB stává nedostatečný objem produktivitu zvyšujících investic a přetrvávající vysoká úroveň soukromého zadlužení.

Přestože hospodářství poměrně rychle roste, primární rozpočtový přebytek je pro letošní rok plánován nižší než v roce 2016. Podle Evropské centrální banky za to částečně může zrušení daně z nemovitého majetku, která tak výrazně snížila daňovou základnu.

Evropská komise, ECB a MMF shodně varují před fiskálními riziky, která vyplývají ze zatím „nepříliš klesající úrovně veřejného dluhu.“ V této souvislosti pak kyperské vládě doporučují jednat více v souladu s tou částí Paktu stability a růstu, která se zaměřuje na preventivní opatření. Z toho mimo jiné vyplývá nutnost vytvoření mechanismu, který by platy ve veřejném sektoru zvyšoval rozumným, a tedy udržitelným tempem.

Vládu také čeká řada legislativních změn, které povedou k reformám zdravotnického systému. Jeho financování musí být uvedeno do souladu s aktuálními rozpočtovými možnostmi země.

Uvedené instituce rovněž Kypru doporučují vytvořit dostatečný prostor v rozpočtové politice pro případ, kdy by vláda musela přijmout prorůstová opatření. Dříve či později se totiž nevyhne navýšení výdajů na investice do výzkumu a vývoje. Jednou z možností, jak toho lze dosáhnout, je podle ECB rozšíření daňové základny a stanovení priorit ve veřejných výdajích.

Špatné úvěry tíží bankovní sektor

Doposud provedené reformy také vedly k zásadnímu zlepšení situace na trhu práce. Jejich efekt však postupně vyprchává, a tak je zapotřebí přijít s dalšími reformními kroky. Ty by měly zatraktivnit kyperskou ekonomiku a přilákat investice, které zvýší produktivitu práce a tím i zaměstnanost a mzdy. Nezaměstnanost totiž zůstává stále na poměrně vysoké úrovni (kolem 14 procent).

Důležitého, ale zatím nepřesvědčivého, pokroku bylo dosaženo v řešení špatných úvěrů (NPL – Non-Performing Loans) bankovního sektoru. Jejich objem zůstává stále velmi vysoký. Podařilo se posílit důvěru v bankovní domy, které díky tomu dokázaly zvětšit objem depozit, velikost kapitálových polštářů a zlepšit svou likviditu. Kyperské banky také letos v lednu zcela splatily půjčky, které přijaly v rámci záchranného programu kyperskému bankovnímu sektoru.

Objem nově poskytnutých úvěrů pozvolna roste. Nicméně ziskovost bank je zatím kvůli tlaku na pokles úrokových marží stále nízká. ECB, Komise a Mezinárodní měnový fond doporučují přijmout opatření, která by měla větší vliv na restrukturalizaci stávajících úvěrů s cílem razantně snížit podíl těch špatných.

Klíčové reformy zatím odmítnuty

Instituce také Kypru vytýkají, že tamní parlament další klíčové reformy odmítl. Jde zejména o reformu veřejné správy nebo privatizaci velkých státních společností. „Tyto reformní kroky by měly být prioritou při úsilí o udržení dlouhodobého hospodářského růstu a fiskální rovnováhy,“ stojí ve zprávě.

Ta také zmiňuje potřebu zásadně modernizovat systém justice včetně vytvoření sítě obchodních soudů. Stranou pozornosti kyperské vlády nemá zůstat ani reforma trhu s elektřinou nebo vytvoření udržitelného penzijního systému.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688