Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2017 13:43:53

S KLDR si poradím sám, když to bude potřeba, tvrdí Trump

Americký prezident Donald Trump poskytl rozsáhlý rozhovor deníku Financial Times. Hrozil Severní Koreji, připravoval si vyjednávací pozici pro setkání s čínským protějškem, ale také hovořil o domácí reformě zdravotnictví. Vesměs však nic nového neřekl.

Nejvíce z rozhovoru zaujaly Trumpovy výroky ohledně Severní Koreje, která se podle lidí z jeho administrativy stává hrozbou pro Spojené státy kvůli svému pokračujícímu jadernému programu a vylepšování schopností tyto zbraně „doručit“ za oceán.

Trump přitom zdůraznil roli Číny, která podle něj má na režim v Pchjongjangu klíčový vliv, přičemž doufá, že se Peking rozhodne USA v této záležitosti pomoci. „Pokud to udělají, bude to pro Čínu velmi dobré, pokud to neudělají, nebude to dobré pro nikoho,“ řekl Trump redaktorům Financial Times s tím, že proti KLDR je v případě nutnosti připraven zasáhnout sám. 

Americký prezident si tak rozhovorem zřejmě připravuje pozici pro jednání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, který ho navštíví tento týden v jeho floridském resortu v Mar-a-Lago. Trump také nezapomněl zmínit čínský obchodní přebytek, který dlouhodobě připisuje čínským měnovým manipulacím. Nastínil ale, že by rád dospěl k nějaké vzájemně prospěšné dohodě. „Mám k němu (Si Ťin-pchingovi) velký respekt. Mám velký respekt k Číně,“ řekl Trump o svém protějšku.

Splní Trump výhružky?

Vyhrožování KLDR však nemusí pro Trumpa dopadnout dobře, pokud své výhružky nesplní. Už teď se zdá, že výroky amerického prezidenta začínají být brány na lehkou váhu – asijské akciové indexy, které často reagují na politickou nestabilitu v regionu, v pondělí spíše rostly, včetně japonského Nikkei 225 a jihokorejského indexu KOSPI. Trumpovi tak hrozí ztráta kredibility v případě, že se mu nepodaří prosadit své zájmy.

Řeč došla i na tradiční americké spojence v Evropě. Trump se ohradil proti tvrzením, že má významné neshody s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, se kterou si při setkání v Bílém domě před fotografy nepodal ruce, jak bývá zvykem. O Evropské unii uvedl, že od brexitu funguje lépe, a že už neočekává další odchody z tohoto společenství, jako bezprostředně po britském referendu.

Nejzajímavějším domácím tématem zmíněným v rozhovoru byla zdravotní reforma, kterou se Trumpovi předminulý týden nepodařilo protlačit kvůli odporu části republikánů. Nyní se neštítí ani možnosti vyjednat podporu pro pozměněný návrh s Demokraty. Právě úspěch či neúspěch zdravotní reformy nastíní, do jaké míry bude Trump schopný protlačit svou daňovou reformu, která bude klíčová pro další ekonomické směřování země a profitabilitu amerických společností.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688