Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  31.03.2017 23:41:42

31. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v pátek mírně klesly, za týden ale uchránily zisk do procenta a půl. Za celý měsíc Dow a S&P 500 oslabily, Nasdaq Composite přidal přes procento. Celý první kvartál byl ale pro americký trh úspěšný, zisky hlavních indexů dosáhly zhruba 5 %.

Akcie ve Spojených státech uzavřely poslední den prvního čtvrtletí poklesem. Nejhůře si vedly energetické a finanční společnosti v čele s firmami ExxonMobil (-2,02 %) a JPMorgan Chase (-1,34 %). Index Dow v pátek 31. března uzavřel slabší o 0,31 % na 20 663,22 (na konci roku 2016 19 762,60 bodu, na konci února 2017 20 812,24 bodu, 24. března 2017 20 596,72 bodu), S&P 500 v pátek ztratil 0,23 % na 2 362,71 bodu (2 238,83 bodu, 2 363,64 bodu, 2 343,98 bodu) a Nasdaq Composite odepsal v poslední březnový den 0,04 % na 5 911,74 bodu (5 383,12 bodu, 5 825,44 bodu, 5 828,74 bodu).

Index volatility VIX v pátek stoupl o 7,19 % na 12,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o tři bazické body na 2,389 %. V mírném plusu se v pátek udržely sektory veřejných služeb, technologií a necyklického spotřebního zboží, nejvíce naopak ztrácela odvětví financí a telekomunikací.

"Je trochu překvapivé, jak odolné trhy jsou, obzvlášť když sledují realitu ve Washingtonu," uvedl pro CNBC Bruce McCain, hlavní investiční stratég Key Private Bank. "Důvodem může být to, jak hluboko je v Američanech obecně zakořeněná naděje v lepší zítřky."

Investoři se nyní zaměří na nadcházející čtvrtletní výsledky hospodaření firem. Podle průzkumu agentury Thomson Reuters by zisky firem z indexu S&P 500 měly v prvním čtvrtletí vzrůst o 10,1 %.

Americký dolar v pátek mírně oslabil ke koši šesti předních světových měn. Přispěly k tomu nevýrazné statistické údaje a komentář jednoho z členů centrální banky USA, který uvedl, že s dalším zvyšováním úroků v USA není potřeba spěchat.

Dolarový index, který měří výkon měny ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,06 % na 100,45 bodu. Vůči euru dolar mírně stoupl o 0,1 % na 1,0669 USD, k jenu však oslabil o 0,4 % na 111,36 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,6 % na 118,81 JPY.

Euro v pátek po zveřejnění zpráv o zpomalení inflace v eurozóně oslabovalo. Investoři se domnívají, že Evropská centrální banka nyní nebude nucena upravit svou měnovou politiku. Zpomalení inflace může signalizovat nižší hospodářský růst v regionu a pomalejší opouštění vysoce uvolněné měnové politiky ECB. Od představitelů ECB skutečně během dne přicházely signály, že na diskuzi o změně její současné politiky je ještě brzy. Evropské měně neprospívá ani nejistota kolem blížících se francouzských prezidentských voleb.

Ceny ropy na světových trzích dnes po třídenním růstu opět začaly klesat. Uplynulé čtvrtletí se tak zapíše jako nejhorší od roku 2015. Hlavním důvodem tohoto trendu zůstávají vysoké americké zásoby, které plně vyvažují omezení těžby ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Ropa Brent zaznamenala v březnu největší měsíční ztrátu od července 2016. Mezičtvrtletně se její cena snížila o sedm procent, což je nejhorší čtvrtletní ztráta od roku 2015. Podobná situace panuje u americké lehké ropy, která si v kvartálu zapsala nejhorší výsledek od konce roku 2015.

Hlavní páteční události na amerických trzích

- Americký internetový prodejce Amazon chce přední světové výrobce baleného zboží přesvědčit, aby "změnili myšlení", své produkty zaměřili na prodej přímo přes internet a přestali se orientovat na tradiční kamenné obchody, jako jsou americké diskontní řetězce Wal-Mart, Target nebo Costco. Amazon za tímto účelem pozval zástupce některých z nejznámějších světových značek spotřebního zboží na třídenní setkání do své centrály v Seattlu, uvedla agentura Bloomberg. Akce se má uskutečnit v květnu.

- Jádrové výdaje na osobní spotřebu v USA v únoru meziročně vzrostly o 1,8 %. Růst tak byl stejný jako v lednu, který byl na 1,8 % revidován z 1,7 %. Meziměsíčně se jádrové výdaje na osobní spotřebu zvýšily o 0,2 % po +0,3 % v lednu. Osobní příjmy Američanů v únoru vzrostly o 0,4 % (odhad: +0,4 %, leden: +0,5 %), výdaje vzrostly o 0,1 % (odhad: +0,2 %, leden: +0,2 %). Takzvaný PCE deflátor, nejoblíbenější inflační ukazatel Fedu, poprvé za téměř pět let dosáhl cíle banky na 2 %, konkrétně se v únoru meziročně zvýšil o 2,1 %.

- Index spotřebitelské důvěry ve Spojených státech v břenu stoupl na 96,9 bodu z 96,3 bodu v únoru. Vyplývá to z finálních údajů Michiganské univerzity, jež index sestavuje. První odhad počítal s růstem spotřebitelské důvěry na 97,6 bodu.

- Index nákupních manažerů pro oblast Chicaga v březnu stoupl na 57,7 bodu z únorových 57,4 bodu.

- JPMorgan Chase zvýšila cílovou cenu akcií ConocoPhillips na 58 z 55 USD.

- SunTrust začala pokrývat akcie Lions Gate s doporučením "hold" a cílovou cenou 28 USD.

Výsledková sezóna

Kanadskému výrobci chytrých telefonů BlackBerry klesla ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí čistá ztráta na 47 milionů USD z předloňských 238 milionů USD. Ke zlepšení hospodaření přispěly nižší provozní náklady a absence mimořádných položek, uvedla firma.

HLAVNÍ UDÁLOSTI TÝDNE V USA

Varování pro akciové býky: Korekce je za dveřmi (pokud tedy na tohle slyšíte)

Jan Maňák (BNP Paribas IP) o akciích v USA, Evropě a na mladých trzích: Opatrnost je namístě všude, líbí se nám ale třeba americké menší firmy nebo BRIC (VIDEO)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688