Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.03.2017 15:30:42

ČR: Zahraniční investoři vybílili bondový trh

Tak jak rostou spekulace na brzký exit, roste i aktivita zahraničních investorů na českém dluhopisovém trhu. Na konci února už měli v rukou dluhopisy v hodnotě 602 mld. korun a na celkovém trhu se tak podíleli 42 %.

Příliv eur na český devizový trh a následné intervence ČNB vytvářejí obrovský balík volné likvidity, která aktuálně už překonala 2,4 mld. korun. Investoři pro své nově získané koruny hledají možnosti kam je uložit a volí mezi depozity se zápornými úroky a dluhopisy. Jak se zdá, atraktivita státních dluhopisů narůstá, neboť jen za poslední rok do nich nerezidenti umístili dalších 250 mld. korun a od začátku intervencí dokonce necelých 430 mld. Není to sice většina z nově „vytištěných“ korun, nicméně rozhodně nejde o zanedbatelnou částku, která hýbe s cenami, respektive s výnosy českých státních dluhopisů. Pro ostatní investory se vyvíjela nepříznivě, neboť snižovala výnosnost dluhopisů, pro Ministerstvo financí samozřejmě příznivě, protože šetří úrokové náklady na obsluhu státního dluhu při emisích nových dluhopisů.

Zahraniční investoři se vypracovali z pozice téměř bezvýznamných hráčů na trhu do velmi silné skupiny, která má k dispozici 42 % státního dluhu denominovaného v korunových dluhopisech, které si z části nakoupili od tuzemských bank. Tuzemské banky totiž své pozice v českých bondech výrazně omezily, a sice o 225 mld. korun a zřejmě tak využily velmi atraktivní ceny, za něž jsou zahraniční hráči ochotni nakupovat. Je přitom velmi pravděpodobné, že ti se soustředí spíše do kratších splatností, což má za důsledek dvě podstatné konsekvence i z pohledu vývoje kurzu koruny po exitu. Je totiž pravděpodobné, že tito investoři budou muset vyčkat s bondy do maturity, protože v daném objemu jsou vzhledem k nízké likviditě dluhopisového trhu bez výrazné cenové újmy v podstatě neprodejné. Tato část spekulativního kapitálu proto hned tak z českého trhu po exitu neuteče. Na druhou stranu však platí, že pozice v bondech tvoří jen menší část spekulativního přílivu.

S ohledem na rekordní intervence a vývoj výnosů dluhopisů v březnu lze předpokládat, že se přítomnost zahraničních hráčů na bondovém trhu dále rozšiřovala. Můžeme proto očekávat další nárůst pozice na dluhopisovém trhu až do doby konce kurzového režimu. Po něm se nejspíše situace stabilizuje a začne postupně obracet. Výprodej zůstává méně pravděpodobnou variantou, nicméně samotný exit by mohl postupně přispět k normalizaci poměrů na českém bondovém trhu a dluhopisy by se mohly znovu stát zajímavou investiční variantou i pro tuzemské investory. Už by bylo docela na čase.



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688