Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.03.2017 15:07:05

Potvrdí se letos akciové pravidlo: „Tři kroky dolů a pak pád“?

Na trhu koluje řada úsloví o tom, jaký vliv má na trh Fed. Obvykle mají varující podtext a šíří je veteráni, kteří si prošli několika medvědími trhy a korekcemi. Avšak v podstatě všechna tato úsloví říkají, že Fed akciím dlouho pomáhá, ale najednou je vše jinak. Podívejme se v této souvislosti na několik lidí a příběhů.

Martin Zweig, který zemřel v roce 2013, byl respektovaným analytikem a investorem a často opakoval: „S Fedem se nebojuje.“ Zweig šestnáctého října 1987 v rozhovoru s Louisem Rukeyserem varoval před „okamžitým propadem trhu“. Následující pondělí k němu skutečně došlo a z Zweiga se stala hvězda, jejíž analýzy si udržovaly vysokou kvalitu. 

Zweig tvrdil, že „monetární podmínky mají na ceny akcií enormní vliv“. Monetární klima a zejména směr sazeb, který stanovil Fed, byly podle něj rozhodujícími faktory pro další pohyb trhu: Pokud sazby rostou, je to pro akciový trh vývoj negativní, když klesají, jde o býčí impuls. Klesající sazby totiž snižují konkurenční tlak jiných investičních nástrojů. Zároveň snižují náklady půjček korporátního sektoru a zvyšují jeho zisky. S poklesem sazeb tak investoři tlačí ceny akcií nahoru částečně proto, že očekávají vyšší zisky. Opačný efekt se objevuje v případě růstu sazeb. 

Zajímavý je i příběh Williama McChesneyho Martina. Ten byl v roce 1951 jmenován do čela Fedu poté, co jeho předchůdce Thomas McCabe dokázal pozvednout pravomoci americké centrální banky. Martin stál v čele Fedu až do roku 1970 a pod jeho vedením se hlavními cíli stala cenová a makroekonomická stabilita. Martin se domníval, že Fed by měl fungovat zejména jako subjekt, který v pravý čas ukončí párty na trzích. Používal rovněž známé přirovnání k míse s punčem. V jednom ze svých projevů uvedl i následující: „V oblasti monetární a úvěrové politiky mají preventivní kroky činěné s cílem bránit růstu inflace některé negativní dopady. Pokud by je neměly, nebyly by efektivní. Ti, kteří takové kroky činí, nečekají, že se jim za ně dostane potlesku.“ 

Edson Gould byl průkopníkem technické analýzy a na základě vývoje od třicátých do sedmdesátých let tvrdil: „Kdykoliv Fed zvedne sazby či požadavky na minimální rezervy třikrát za sebou, akcie s vysokou pravděpodobností prudce oslabí.“ Toto pravidlo je poměrně známé ve zkrácené verzi: „Tři schody dolů a pak pád.“ V současné době na něj ovšem trhy rozhodně nesází, protože po posledním zvýšení sazeb rostly. 

A co ukazují data? Index S&P 500 se na počátku fáze uvolnění monetární politiky obvykle odráží ode dna. V té době Fed sazby snižuje a trh obvykle roste až do konce fáze uvolnění a dokonce i v době, kdy Fed začíná sazby zvedat. Data dokonce nepotvrzují výše zmíněné rčení o třech zvýšeních a následném pádu. Zřejmé je ovšem i to, že fáze utahování monetární politiky nakonec končí slzami, protože často spouští finanční krizi. Následující obrázek shrnuje dlouhodobý vývoj indexu S&P 500 a vyznačeny jsou v něm významné finanční krize a problémy:

Autor: investor Ed Yardeni

(Zdroj: Yardeni Research)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688