Poslední šance vyměnit papírovou padesátikorunu: tady vám je vymění

TNBiz, 29.3.2017

Za bankovku s Anežkou Českou si už dlouho nikde nic nekoupíte, z oběhu byla stažena už v roce 2011. Česká národní banka je ale šest let měnila. Jenže 6 let uplynulo a do pátku tak máte opravdu poslední možnost papírovou padesátikorunu vyměnit

"Nyní je už to období, kdy je možné tyto bankovky měnit pouze v pobočkách centrální banky. Ta výměna není zpoplatněná, je to zdarma," řekl TV Nova mluvčí České národní banky Marek Zeman.

Jen letos v březnu se do banky vrátilo přes 17 tisíc těchto bankovek. Pokud je ještě máte doma, můžete je vrátit na jedné ze sedmi poboček České národní banky.

Tedy v Praze v ulici Na Příkopě, v Brně v Rooseveltově ulici, v Hradci Králové v Hořické ulici, v Ostravě v Nádražní ulici, v Českých Budějovicích na Lannově třídě, v Plzni v Husově ulici, a v Klášterní ulici v Ústí nad Labem.

"My odhadujeme, že je nyní ještě mezi lidmi něco méně 10 milionů kusů v hodnotě je to zhruba 500 milionů korun," dodal mluvčí ČNB Marek Zeman. Což vychází, že každý z nás by měl mít v průměru alespoň jednu bankovku doma.


Nostalgické vzpomínky a památka, to je podle odborníků jediná hodnota, kterou bude v budoucnu bankovka mít.

"Pokud vy si necháte bankovku, kterou máte z oběhu, tak ta nebude ani v perfektním stavu a pravděpodobně nebude sběratelsky nikdy zajímavá," upozorňuje numismatik František Křesťan.

Rozdíl by byl, kdyby vaše padesátikoruna neměla na zadní straně znak připomínající srdíčko - za tu byste potom mohli dostat několik stovek až tisíců - podle série. Papírové padesátikoruny nahradily ty kovové. V oběhu jich je přes 133 milionů.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky