Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.03.2017 15:12:10

Brexit i na burze. Fúze Deutsche Börse a LSE je zase u ledu

Aktualizováno

Evropská komise zablokovala plánované spojení německé burzovní společnosti Deutsche Börse s Londýnskou akciovou burzou London Stock Exchange (LSE). Rozhodnutí zdůvodnila obavami z negativních dopadů na hospodářskou soutěž v Evropské unii. Na transakci bylo možné nahlížet jako na symbolické pojítko mezi kontinentální Evropou a Británií, která se s EU chystá rozejít. Pokus o vytvoření největší burzy v Evropě je ale podle všeho u konce. LSE totiž vzápětí oznámila, že fúzi po rozhodnutí evropského regulátora ukončuje. 

Společnosti LSE a Deutsche Börse se na fúzi v hodnotě kolem 29 miliard eur dohodly zhruba před rokem. Evropská komise jí vystavila červenou kartu symbolicky v den, kdy Británie oficiálně zahajuje svoji rozluku s členstvím v Evropské unii.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla, že sloučená skupina by de facto získala monopol v obchodování s cennými papíry s pevným výnosem, jako jsou například dluhopisy. Brexit na zkoumání regulátorů neměl vliv, uvedla také.

Nad obchodem se stahovala mračna už nějakou dobu. LSE minulý měsíc uvedla, že posvěcení unijního regulátora nepředpokládá. Jednou z podmínek byl totiž prodej italské divize MTS Markets, což je platforma pro obchodování s vládními dluhopisy a něco, co LSE považovala za naprosto neschůdné. Pro unijní regulátory byl ale postoj britské skupiny v tomto ohledu zásadní. Zpochybnil totiž, že se podaří uskutečnit jiný požadavek, a to prodej její francouzské clearingové divize.

Námluvy mezi LSE a německou burzou byly zdlouhavé. Pokus o vytvoření největší evropské burzy, který teď Brusel zablokoval, byl už pátý v pořadí.

LSE Group dnes uvedla, že rozhodnutí Bruselu lituje. Podmínky pro fúzi jsou ale nyní takové, že je není možné uspokojit, a fúze následkem toho nebude postupovat směrem k dokončení. 

Skupina zároveň oznámila, že plánuje zpětné odkoupení akcií za 200 milionů GBP. Akcie dopoledne zamířily rozhodně vzhůru, přírůstek dosahoval až zhruba 2,6 procenta. Akcie Deutsche Boerse v systému Xetra přidávaly naposledy 1,2 procenta.

 

Zdroje: ČTK, BBG, Reuters, Patria.cz, http://www.londonstockexchange.com

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688