Tajemství nadčasových zahrad: souznění s přírodou

pokládka kamenného koberce je snadná a rychlá

Charakter zahrady vedle zeleně určují rovněž nejrůznější plochy a chodníčky. Ty bychom měli sladit nejen se stylem zahrady, ale rovněž domu. Vedle toho však nelze opomínat praktickou stránku věci  odolnost a životnost použitých materiálů  upozorňuje Marek Ondra, specialista na venkovní povrchy ze společnosti TopStone.

Bez chodníků či příjezdových cest se na zahradě neobejdeme. Bohužel řada majitelů k těmto plochám přistupuje pouze jako k nutnosti. Správně zvolené povrchy ale dokáží nejen plnit svou funkci, ale posloužit i jako ozdoba zahrady. Jak na to?

Přírodní materiály

Nestárnoucím trendem je využívání přírodních materiálů, neboť podporují přirozený vzhled zahrady a hodí se, jak modernímu, tak rustikálnímu stylu. Je však třeba zohlednit, že některé z nich vyžadují pravidelnou péči. Dřevo rychle stárne, kov rezaví. Nejvhodnější je v tomto ohledu kámen. Ten je ve své přirozené podobě nicméně nákladnější a obtížněji se s ním pracuje. Vhodnou alternativu představuje kamenný koberec. 

Kamenný koberec TopStone je tvořen drobnými oblázky a certifikovanou pryskyřicí. K dostání je ve variantě říčních a mramorových kamínků, v pestré škále barevných provedení, které lze navíc libovolně kombinovat. Systém je vhodný jak pro nové realizace, tak i pro obměnu či renovaci starých a uživatelsky již nevyhovujících ploch. Bez problémů jej lze použít i na schody, podezdívky či jiné vertikální plochy. Pokládka kamenného koberce je snadná a rychlá. Šikovný kutil ji u menších ploch zvládne bez potíží sám.

Zpevněné vs. nezpevněné plochy

Pokud řešíte i budování samotného podkladu pro zahradní cesty či plochy, a chcete se vyhnout složitým výkopovým pracím či betonování, je vhodné zvážit variantu nezpevněných ploch. Jde o ideální  řešení například pro zahradní chodníčky či příjezdové cesty. Jako podklad stačí totiž pouze zhutněné štěrkové lože. Díky speciálním technologickým postupům je docíleno zvýšení pevnosti a pružnosti celého systému, doplňuje k verzi TopStone pro nezpevněné plochy Marek Ondra, a dále dodává: předností je navíc vodopropustnost těchno ploch, čímž je docíleno přirozeného vsakování, a tudíž přirozeného koloběhu vody v zahradě. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada