Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.03.2017 06:19:19

„Millennials“ v USA na tom jsou ekonomicky hůře, než na tom byli v jejich věku jejich rodiče

Mladí lidé v USA mají prostě smůlu, ukazují data Fedu. Mají o pětinu menší platy a jsou více zadlužení, než byli v jejich věku jejich rodiče. Navíc se prohlubují rozdíly mezi etnickými skupinami.

Generace „millennials“, kterou si autoři studie z americké neziskové organizace Young Invincibles definovali jako lidi, kterým bylo v roce 2013 25 až 34 let, je často ostatními obviňována z přílišné „ufňukanosti“ a nesamostatnosti.

Průzkum odvolávající se na data amerického Fedu však ukazuje, že millennials mají skutečně mnoho důvodů, proč si stěžovat. Jedná se o nejvzdělanější generaci Američanů, která je občansky činná a zároveň stojí za posledními technologickými pokroky, přesto je na tom materiálně hůře, než lidé, kteří byli v roce 1989 ve stejném věku, tedy takzvaná generace „baby boomers“.

Millennials mají majetek až o polovinu menší, než měli v jejich věku baby boomers. U rodičů dnešních millennials také byla celkově vyšší pravděpodobnost, že mají v osobním vlastnictví byt nebo dům. Jedinou věcí, ve které jsou na tom millenials lépe, je penzijní spoření – mají naspořeno víc, než generace před nimi. To je však spíše způsobeno jejich nejistou budoucností, než tím, že by měli přehršel prostředků.

Dolů šli i mzdy. Millennials s vysokou školou si přijdou zhruba na stejnou reálnou mzdu, na jakou si v roce 1989 přišli baby boomers bez vysoké školy. Reálné mzdy totiž klesly o 20 procent. I přesto však zůstává univerzitní vzdělání předpokladem k vyšším ziskům v budoucnu, byť za cenu podstatného zadlužení. Dnešní absolventi vysokých škol v USA tak mají méně majetku, než ti, kteří mají jen střední školu.

Studie zároveň upozorňuje na přetrvávající rozdíly mezi etnickými skupinami, konkrétně mezi bílými Američany a Afroameričany a Hispánci. Zatímco mladí Hispánci si od roku 1989 polepšili, Afroameričané od té doby o příjmy a majetek spíše přišli.

Nerovnost ve mzdách a majetku v USA se tak nezvyšuje jen napříč sociálními skupinami, ale i napříč generacemi. Hendikep, se kterým millennials začínají akumulovat jmění, tak nejspíše způsobí, že millennials budou první generací Američanů, která se bude mít materiálně hůř, než jejich předci – což si už většina mladých lidí v USA už stejně myslí.

Jak podotýkají autoři studie, tento trend nahlodává představu o „americkém snu“, podle kterého tvrdá práce a pilnost vede k profesionálnímu a životnímu úspěchu. Zboření této iluze by mohlo mít vliv na životní cíle mladých Američanů a třeba i na jejich politické smýšlení. Chudnutí mladých také už nyní vede k takzvané „sdílecí“ ekonomice, ve které se věci díky sociálním sítím a mobilním technologiím sdílejí či půjčují za poplatek, něž aby je uživatelé přímo vlastnili.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688