Pětina řidičů nepřezouvá gumy: hloupě šetří, riskují život

TNBiz, 22.3.2017

Posledním březnem končí povinnost řidičů jezdit na zimních pneumatikách. Podle odborníků ale až 20 procent řidičů na letní nepřezuje. Hazardují tak se životem nejen svým, ale i dalších účastníků silničního provozu.

Odborníci doporučují pneumatiky přezout, když se teplota dlouhodobě pohybuje nad 7 stupni. Počasí v následujících dnech k přezutí nabádá. "V nížinách už žádné nebezpečné meteorologické jevy, jako je ledovka, náledí nebo sněžení, nehrozí," potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová.

Řidiči z horských oblastí by ale ještě s výměnou měli počkat. "Tam ještě sem tam zasněží a také v ranních minimech budou teploty klesat i pod bod mrazu," doplnila Honsová.

Pneuservisy mají už teď napilno. "Už začínají chodit, tím, že se otepluje, už chodí houfně. Čekací doba je teď týden, dva," sdělil automechanik Edvard Bednář. "Hlavní nápor čekáme samozřejmě v prvním týdnu dubna, někteří to odkládají až po Velikonocích," dodal automechanik Roman Špaček.

Zimní pneumatiky v letním období vám sice pomohou s dopravou z místa na místo, ale s mnoha riziky. Mezi ně patří prodloužení brzdné dráhy, horší stabilita na mokré vozovce v zatáčkách i při vyšší rychlosti, ale také vyšší spotřeba paliva.

"Těch situací je hodně, kdy potřebujete panicky brzdit, točit, cokoli, zimní pneumatiky výrazně zhoršujou přilnavost," vysvětlil Bednář.

Řidiči zimní pneumatiky nepřezouvají, aby ušetřili. Přitom se jim může stát opak. Pokud příčinou dopravní nehody budou špatné pneumatiky, může dojít ke krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy