Zákeřná nemoc TBC: v Česku trápí stovky lidí, často cizinců

TNBiz, 21.3.2017

Počet nakažených tuberkulózou meziročně klesl. Lékaři TBC v roce 2016 diagnostikovali u 496 pacientů. Upozorňují ale, že mezi pacienty jsou stále častěji zastoupeni cizinci. V Praze už představují polovinu ze všech nakažených. Zdravotnickým zařízením to výrazně komplikuje práci, protože cizinci většinou nejsou pojištění, jejich léčba přitom vyjde na statisíce korun.

"Řešíme rostoucí počet nepojištěných cizinců, kteří přijíždějí do České republiky z východní Evropy za prací, většinou ilegální. Léčba TBC stojí od 60 tisíc až po 300 tisíc korun, podle komplikovanosti onemocnění. Tyto náklady řeší nemocnice, které podle zákona a vyhlášky musí tuberkulózní pacienty léčit a izolovat od okolí. Náklady na léčbu těchto pacientů v českých zařízeních přesahují 3 miliony korun ročně," říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Ministerstvo zdravotnictví chystá doporučený postup, aby lékaři, kteří provádějí vstupní prohlídky u zájemců o zaměstnání přicházejících ze zahraničí, prováděli také testy na tuberkulózu. Týkat by se to mělo pracovníků, kteří pocházejí ze země, kde je výskyt TBC vyšší než 40 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Česku se ale daří tuberkulózu zachytávat včas. TBC se přenáší z člověka na člověka. Česko ale patří k zemím s nejnižším výskytem této nemoci na světě.

"Důvodem je systematická práce českých pneumologů, kteří provádějí diagnostiku, léčbu i protiepidemická opatření. V současnosti máme dostatek očkovací látky pro rizikové děti, léků i diagnostických testů. Nesmíme polevit. Je třeba se soustředit na problematické skupiny obyvatel, například ze zemí s vysokým výskytem TBC, vyšetřovat osoby žádající o azyl, ale i bezdomovce a specifické skupiny se sníženou imunitou," uvedl předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti a České aliance proti chronickým respiračním onemocněním Vítězslav Kolek.

Podle předběžných údajů se vloni TBC nakazilo 337 mužů a 159 žen. Nemoc si vyžádala 19 životů. Nadprůměrný výskyt zaznamenali epidemiologové v Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze.

Nemoc se většinou projevuje déletrvajícím kašlem spojeným s vykašláváním hlenů, zhoršeným dechem, teplotou a pocením, celkovou slabostí a váhovým úbytkem, bolestmi na hrudníku nebo vykašláváním krve.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy