Žárovky: jaké známe typy žárovek a jak je správně používat

S vývojem nových druhů světelných zdrojů se na trhu objevují čím dál rozmanitější druhy žárovek, mezi nimiž se spotřebitelé často neumí orientovat. Podívejme se proto, s jakými typy se běžně můžeme setkat. Klasická žárovka

Jejich výroba skončila v roce 2012, řada domácností je ovšem stále používá. Tento druh žárovek jsme kupovali především kvůli jejich ceně, která byla zpravidla velmi nízká. Vezmeme-li ovšem v úvahu provozní náklady, výhodnost této koupě se rapidně snížila. Úsporné světelné zdroje totiž v porovnání se standardní žárovkou spotřebují o 25–90 % méně elektrické energie, a to při zachování stejné kvality světla. „Klasická žárovka totiž 95 % přijaté energie přemění na teplo a jen 5 % na světlo,“ vysvětluje Zuzana Zicháčková z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz.

Při koupi úsporných světelných zdrojů je situace opačná – nákupní cena je sice vyšší, ale provozní náklady jsou neporovnatelně nižší, než je tomu u klasických zářivek. Nemluvě o jejich životnosti, která je v případě úsporných a LED žárovek až desetinásobná.

Kompaktní zářivky alias úsporné žárovky

Uspoří mnohem více energie než klasické žárovky, a to až o 80 %. Vyšší je i jejich životnost, která dosahuje až 15 000 hodin. Tvary tohoto typu zářivek jsou různorodé – od trubicového přes spirálovitý až po klasický zaoblený tvar. Lze je použít jako přímou náhradu klasické žárovky se závitem E14 a E27. Některé druhy mají možnost stmívání (tato informace by měla být uvedena na obale). Barvy světla mohou být:

- teplá bílá (označení na obale 2 700 K),

- studená bílá (označení na obale 4 000 K)

- studené denní světlo (označení na obale 6 500 K).

Úsporky jsou pomalé a neekologické

Oproti LEDkám však mají úsporky spoustu mínusů, počínaje pomalým startem. Po zapnutí světla se musí čekat několik desítek sekund, než žárovka začne svítit na plný výkon. Také mají v porovnání s LEDkami kratší životnost a postupem času ztrácí svítivost. „Po vypnutí musíte čekat asi 30 minut, než úsporku znovu zapnete. V opačném případě se rapidně zkracuje její životnost,“ upozorňuje Zuzana Zicháčková z eSvětlo.cz.

Kompaktní zářivky navíc obsahují rtuť, která je velmi nebezpečná pro lidské zdraví i životní prostředí a byly kvůli ní zakázány klasické teploměry. Kvůli tomu se nesmí vyhazovat do běžného komunálního odpadu, ale musí se odevzdávat ke specializované recyklaci.

Očekáváme, že tyto zdroje také brzy skončí, protože si je zákazníci prostě přestanou kupovat. Obzvláště, když cena LED žárovky za poslední dva roky klesla o 50 procent,“ uzavírá Zuzana Zicháčková z portálu eSvětlo.cz.

Halogenová žárovka

Uspoří zhruba 25 % elektrické energie oproti klasickým žárovkám a její životnost je přibližně dvojnásobná, tedy 2 000 hodin. Skládá se z wolframového vlákna, které se nachází v kapsli s halogenovým plynem. „Halogenky jsou takové klasické žárovky na steroidech, obsahují sice wolframové vlákno stejně jako klasické žárovky, ale zároveň směs plynů obsahující halogeny, převážně se jedná o jod,“ říká Zuzana Zicháčková z eSvětlo.cz.

Díky tomu může žárovka pracovat i při vyšších teplotách, což vede k intenzivnějšímu jasu, než je běžné u kompaktních zářivek. Tento typ žárovky se vyrábí z křemičitého skla, které může být poškozeno dotekem ruky, kdy dochází ke změně struktury skla. „Žárovka se pak nedostatečně ochlazuje a po zapnutí se při přehřátí spálí. Nemělo by se s nimi proto manipulovat holou rukou,“ upozorňuje Zuzana Zicháčková.
Halogenové žárovky mají různé závity (např. E14, E27, GU10, GU5.3, R7s G4, G9). Tyto světelné zdroje jsou konstruovány pro napětí 230 nebo 12 voltů. Jsou schopné stmívání, tedy regulace intenzity svícení.

Halogenové zdroje se pohybují na škále teploty světla mezi 2 900 až 3 100 K, u speciálních typů až 3400 K (ty ale vydrží jen 15 hodin). Podání barev mají na výbornou, faktor podání barev Ra = 100.

Mezi jejich výhody patří, že mají okamžitý start a vyrábějí se i ve vysoce výkonných verzích pro průmyslové účely. Maximální životnost u speciálních modelů je 5 000 hodin.

Halogenkám již zbývá jen rok a půl

Oproti moderním LED zdrojům mají halogenové žárovky řadu nevýhod. V první řadě mají pětkrát vyšší spotřebu než LEDkové žárovky a vydávají teplo.

Dále jsou hodně citlivé na napájecím napětí a při slabším výkyvu úplně ztmavnou. Jsou složité na výrobu a obsahují halogeny, které škodí životnímu prostředí.

Již delší dobu se proto hovoří o zákazu halogenových zdrojů světla, přesněji všech zdrojů s energetickou hodnotou D a nižší. Původně mělo k zákazu dojít již od 1. září 2016, a to ve všech státech EU. Nakonec však bude zákaz jejich prodeje platný až od 1. září 2018. Zároveň se bude týkat hlavně halogenových zdrojů, které mají klasický tvar. Bodové (s označením GU10) s různými úhly zůstanou v prodeji, stejně tak jako diody, halogenové reflektory a halogenové trubice. Halogenových zdrojů rozšířených v automobilovém průmyslu, které tvoří velkou část těchto zdrojů, se zákaz tedy nedotkne.

LED žárovky (Light Emitting Diode)

Jsou v současnosti nejúspornějším a tím pádem i nejekonomičtějším typem světelných zdrojů. Mohou uspořit až 90 % elektrické energie oproti klasickým žárovkám, přičemž jejich životnost je až 25 000 hodin.

Na trhu je k dostání mnoho typů LED žárovek – od základní řady až po tu nejvyšší. Lze je využít i k osvětlení exteriéru, jako je např. zahradní osvětlení, bazénové osvětlení či pro osvětlení komunikací.

Na rozdíl od kompaktních úsporných zářivek je možné vybírat z většího množství tvarů (např. kapka, svíčka, standardní zaoblený tvar, spot) a závitů či patic (E14, E27, GU10, GU5.3, G4). LED žárovky mohou mít též elegantní design, díky němuž jsou vhodné i do otevřených svítidel. Častý názor je, že LED žárovky jsou bílé, beztvaré a nezajímavé, avšak realita je jiná. „Designové možnosti LED žárovek a LED svítidel jsou ohromující, ale stále zůstávají pro veřejnost velkou neznámou. Kromě zajímavých tvarů svítidel, jako jsou optická vlákna, světelné kruhy, retro LED žárovky či LED pásky, se také málo ví o jejich barevné pestrosti,“ popisuje současný stav odbornice na osvětlení z eSvětlo.cz a dodává, „různá barva světla je u LED zdrojů samozřejmostí. Existují dokonce i chytré žárovky, u kterých si všechny možné parametry navolíte aplikací v mobilu.

Další výhodou LED zdrojů je i možnost stmívání, které šetří energii i vaše oči.

Mezi nejdůležitější výhody LED svítidel ve srovnání s ostatními světelnými zdroji patří:

- nízká spotřeba elektrické energie, která je dána její vysoce efektivní přeměnou na světlo
- nízká provozní teplota, která u LED žárovek nepřekročí hodnotu 70 °C
- okamžitý start umožňující plný výkon světelného zdroje
- možnost regulace výkonu umožňující využití celého spektra barevné škály
- malé rozměry nacházející uplatnění v designových konstrukcích
- vysoká odolnost vůči vnějším vlivům
- bezpečný provoz zajištěný napájením ze zdrojů s nízkým napětím
- snadná recyklace



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky