Pitnou vodu ve Městě Libavá zamořil uran ze starého dolu

TNBiz, 17.3.2017

Voda kontaminovaná uranem pochází z úpravny Velká Střelná, kterou provozuje příspěvková organizace Armádní servisní. Uran ve vzorcích vody odhalili experti Zdravotního ústavu v Ostravě. Protože dodavatel vody spadá pod armádu, řeší problém už i ministerstvo obrany.

Armádní servisní zatím obci dováží balenou pitnou vodu a cisternou zajišťuje nezávadnou vodu také pro vaření na místní škole. Jde zatím o nouzové řešení, které se ale může protáhnout. Uran je možné z vody odstranit a armáda už o tom uvažuje.

Rekonstrukce vodního zdroje Velká Střelná byla naplánována už před odhalením uranu. Armáda teď projekt rozšíří o technologii na odstranění uranu z vody. Jenže tak rychle to nepůjde. Armádní servisní nově udělala rozšířené analýzy vody a čeká na výsledky, které by měly být známy počátkem dubna.

Podle toho, co prozradí laboratoř, se pak dodavatel vody zařídí - i při plánované rekonstrukci vodního zdroje. Zatím ale Armádní servisní neumí odhadnout, kdy by mohla bezpečná úpravna vody s uranem začít fungovat.

Město Libavá je navzdory svému dvouslovnému názvu obcí (a bývalým městem) v současnosti s pouze asi pěti stovkami obyvatel. Od roku 1946 byla Libavá začleněna do vojenského újezdu Libavá, odkud byla obce vyčleněna teprve loni v lednu.

Vojenský prostor na dlouhá desetiletí trvale obsadilo asi 2500 sovětských vojáků, přičemž další tisíce jich pravidelně přijížděly na cvičení. Po Sovětech zůstaly ve vojenském prostoru obrovské ekologické škody. Nešlo jen o kontaminovanou půdu, ale i nevybuchlou munici z vojenských cvičení. Odstraňování těchto následků trvalo roky a český stát přišlo na stamiliony.

Přestože se nabízí souvislost mezi kontaminací vody a například používaným armádním střelivem, podle vedení města z něj uran nepochází. Vodu město získává ze starého zatopeného dolu, kam se přírodní cestou dostávají izotopy uranu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy