Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Osobní finance  |  16.03.2017 15:12:27

Seriál VOLBY 2017: KDU-ČSL chce daňově zvýhodnit lidi, kteří jezdí hromadnou dopravou

Lidovci možná vytvoří volební koalici se Starosty, ačkoli mají odlišný názor na elektronickou evidenci tržeb. Do budoucna slibují podnikatelům daňový klid, ale zároveň chtějí všem pomoci “negativní ekologickou daní”, která má omezit osobní automobilovou dopravu.

“Ve svém volebním programu se KDU-ČSL zavázala bojovat s daňovými úniky a zavést pořádek ve výběru daní. Dvěma hlavními nástroji jsou kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb (EET),” otevírají lidovci na svém webu kapitolu Ekonomika.

Mezi přední kritiky nových regulací patří Petr Gazdík, předseda v hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Varuje, že kvůli další administrativní zátěži mohou zaniknout například malé živnosti nebo hospody na vesnicích, což urychlí vylidňování venkova.

Právě KDU-ČSL a STAN přitom jednají o volební koalici. Jak vyřeší rozpor ohledně elektronické evidence tržeb?

Výjimku z EET mohou dostat neplátci DPH

“Určitě se budeme s KDU-ČSL o podobných otázkách bavit a budeme se snažit dosáhnout kompromisu,” odpovídá Karel Kreml, tiskový mluvčí STAN. Ekonomický program nechce upřesňovat, protože “priority stále nejsou uzavřené”.

Diplomaticky reaguje také ekonomický expert lidovců, poslanec Jaroslav Klaška: “Zatím mi není známo, že bychom se STANem téma daňové kontroly diskutovali a řešili.” Lidovci prý dlouhodobě navrhují, aby elektronickou evidenci nemuseli zavádět “nejmenší podnikatelé, zejména lidé provozující vedlejší podnikatelskou činnost do určitého limitu”. Zvažují také výjimku pro řemeslníky, jejichž obrat za posledních 12 kalendářních měsíců nepřekročil milion korun, a nemusejí tedy platit daň z přidané hodnoty.

Elektronická evidence tržeb je zaváděná průběžně: od loňského prosince pro ubytovací a stravovací služby, od letošního března pro maloobchod a velkoobchod, v první polovině roku 2018 přijdou na řadu další podnikatelé, kteří přijímají od zákazníků peníze v hotovosti. Lidovci potom přejí soukromníkům období daňového klidu, respektive chtějí nás motivovat, abychom jezdili raději hromadnou dopravou, než osobním vozem.

Cena tramvajenky odečtená z daňového základu

Automobilů a jejich kolon přibývá, exhalací taky, parkování je stále složitější, zdržení rovněž stojí nemalé náklady. Proto potřebujeme ještě více podpořit veřejnou dopravu, zejména při pravidelných cestách do zaměstnání a škol,” uvažuje Klaška. Má představu, že by si podnikatelé, zaměstnanci a rodiče malých dětí odečítali náklady na ekologičtější cestování z daňového základu. Seniorům by na tramvajenky, šalinkarty a podobné jízdné přiznal výraznější slevy.

Do výpočtu čisté mzdy tak teoreticky vstupuje další proměnná – vedle povinných pojistných odvodů, řady dosavadních slev, zvýhodnění, bonusu a případně také několika daňových pásem, které navrhují sociální demokraté a komunisté. Finančnímu úřadu by tedy přibyla práce, a proto vyvstává otázka, zda nezvolit jednodušší řešení.

Například ve Frýdku-Místku mohou občané, kteří městu nic nedluží a mají speciální čip (za 299 , roční kupón stojí navíc 1 ), jezdit hromadnou dopravou zdarma. Město tak snížilo náklady na jednoho cestujícího, protože sice oproti dřívějšku musí doplácet asi 10 milionů (celkem dává za veřejnou přepravu kolem 65 milionů ) ročně, ale počet pasažérů stoupl o více než třetinu.

Petr Woff


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.03.2017Seriál VOLBY 2017: Zelení volají po “ekonomické demokracii” Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688