EU nařídila: zubaři budou opravovat kazy jen drahými plombami

TNBiz, 15.3.2017

Amalgámové plomby má ve svých ústech snad každý. Pro naše tělo nebezpečné nejsou, vadí prý životnímu prostředí. "Ten zákaz je motivován ekologicky. Čili ti, co o tom jednali, byli hlavně ekologové a ten odborný rozměr té věci jim byl trochu nepochopitelný," hájí amalgám stomatolog Roman Šmucler.

Kromě amalgámových se používají také bílé plomby, ty ale zdaleka nejsou tak kvalitní. Vydrží kratší dobu a nedají se zhotovit ve všech částech úst. "Máme už připravenou odbornou komisi, která hledá náhrady za amalgámové výplně, ale úplně je nenajde, protože materiál, který by byl stejně trvanlivý a tak rychle by se s ním dalo u každého pacienta pracovat jako amalgám, dosud nebyl vynalezen," tvrdí Roman Šmucler.

Kromě zákazu amalgámu pro děti a těhotné ženy bude pro všechny od roku 2019 zakázán amalgám, který si zubaři míchají sami. Zůstane jen ten kapslový. A to bude možná znamenat změnu v úhradě pojišťoven. Jenom ty míchané plomby totiž pojišťovny dosud proplácely.

Co budou pojišťovny proplácet po zákazu amalgámu, není jasné. "Podle názoru Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra by v každém případě alespoň jedna zubní výplň měla být plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění," tvrdí Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Poslední slovo bude mít ministerstvo zdravotnictví. "Jaké výkony zdravotní péče jsou nebo nejsou nebo mají nebo nemají být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, o tom rozhoduje pravidelně každý rok vyhláškou Ministerstvo zdravotnictví," řekl Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Časem chce ale Evropská unie zakázat veškeré používání rtuti. Přesné datum pro úplný zákaz amalgámu ale zatím nebylo určeno.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy