TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.03.2017 16:09:44

Babišovy příjmy nesedí s jeho majetkovým přiznáním. O miliony!

 

Desítky milionů sem, desítky milionů tam - takový je rozdíl mezi tím, co Andrej Babiš píše ve svých majetkových přiznáních pro Sněmovnu a mezi tím, jaké částky o svých příjmech nejnověji oznámil přes média veřejnosti a voličům.    

Kdyby podobnou chybu - a ani by nemusela být v desítkách milionů korun - udělal v daňovém přiznání běžný občan, čekají ho nemalé potíže s finančním úřadem a zřejmě i poměrně vysoká pokuta. Když se tento problém týká Andreje Babiše, musí se zásahu daňové správy domáhat dokonce premiér, jako se to stalo na včerejší koaliční radě. Ministr financí povolaný k výběru daní v zemi se tomu naopak brání.

Zákonodárci mají povinnost uvést "přesné, pravdivé a úplné" oznámení o majetku. Navzdory tomu si teď Andrej Babiš protiřečí, když přiznává v různých letech zcela jiné částky, které se liší o desítky milionů korun.

Zjistil to Český rozhlas, který srovnal majetková přiznání poslance Babiše s tím, co zveřejnil v pátek. Babiš totiž pod tlakem sílících kauz o svých podezřelých obchodech, daních a příjmech slíbil, že zadá audit svých příjmů za roky 1996 až 2015. A v pátek došlo na výsledky.

V první řadě se ukázalo, že Babiš nezadal žádný audit - upozornily na to samy auditorské společnosti EY a PWC, které si tak chrání dobrou pověst. To, co pro Babiše udělaly, není podle mezinárodních standardů audit. To výrazně snižuje relevantnost a důvěryhodnost údajů, které Babiš o sobě zveřejnil. I sám ministr financí už teď tedy raději hovoří o "ověřování příjmů".

Další ránu důvěryhodnosti (často protichůdných) čísel, se kterými Babiš seznamuje voliče už několik měsíců, dalo zmiňované pátrání Českého rozhlasu. Ten zjistil, že třeba za rok 2014 se Babiš "sekl" o 26 milionů. Sněmovně přiznal, že vydělal 201 milionů korun, podle "auditu" ale jen 175 milionů. Za rok 2015 pak Babiš v majetkovém přiznání Sněmovně uvedl, že si vydělal 48 milionů korun. Podle "auditu" si ale vydělal za zmiňovaný rok jen 22 milionů.

Babiš se brání pozoruhodně. Nejprve slíbil, že si nechá kvůli podezřením zpracovat audit. Ten by ale jeho finanční minulost musel propátrat opravdu důkladně. Teď Babiš přiznává, že šlo o povrchní šetření jen některých jeho příjmů. A tím vysvětluje rozdíly v tom, co tvrdí teď a co přiznal Sněmovně.

"Smyslem auditu bylo ukázat, že jsem dosáhl příjmů, které významně převyšovaly částku na pořízení dluhopisů. Auditoři proto kompletně ověřili největší transakce. Ne tedy každý příjem. Znáte jiného evropského politika, který ukázal daňová přiznání za posledních 20 let?“ řekl na zjištění Českého rozhlasu Babiš.

Pokud by se prokázalo, že Babiš vůči Sněmovně porušil povinnost informovat o svých příjmech "přesně, pravdivě a úplně", hrozí mu pokuta 50 tisíc korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688