Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  13.03.2017 05:23:43

Krátkodobé spořicí produkty jsou základem každého finančního plánu

Peníze na spořicích účtech, které lze mít snadno a rychle k dispozici, Vám mohou vydělat cca 8 % - 12 % ročně. Řeč je o situacích, kdy má rodina k dispozici tzv. krátké peníze, které může využít pro krytí nečekaných výdajů a nemusí tak situaci řešit čerpáním spotřebitelského úvěru. Tzv. krátké peníze nemají za úkol učinit Vás bohatým, to je nemožné. Jejich primárním cílem je ochránit Vás před tím, aby poklesla Vaše životní úroveň v případě, kdy přijdete o práci, onemocníte či Vás postihne havárie v podobě rozbitého auta, pračky apod. Platí přitom, že optimální finanční rezerva by Vám měla umět pokrýt výpadek příjmů trvající 6–9 měsíců.

Napřed „krátké“ a pak až „dlouhé“ peníze!

Teprve až poté, co budete mít vytvořeno krátkodobou finanční rezervu, můžete přemýšlet o tzv. dlouhých penězích, jež již mají za ambici reálně Vám vydělat peníze. Mezi produkty tzv. dlouhých peněz patří např.  

Půjčit si nebo prodělat? Toto dilema nechce řešit žádný z nás

Vhodnost jednotlivých výše uvedených produktů ve Vašem případě ovlivňuje riziko, které jste schopni akceptovat. Platí, že čím vyšší výnos finanční produkt nabízí, tím vyšší je riziko ztrát je s ním spojené. U dlouhodobých produktů, s výjimkou stavebního spoření, se již nesetkáte s pojištěním vkladů a riziko toho, že v době výběru dostanete méně, než jste do finančního produktu vložili, rozhodně není zanedbatelné. Toto riziko navíc nabírá na síle v případě, že produkt určený pro tzv. dlouhé peníze určíte dříve, než jaká je doporučená doba trvání. Často se u těchto produktů setkáte s tím, že předčasný výběr vložených prostředků je zatížen poplatkem či daní z příjmu.

Které produkty jsou vhodné pro „krátké“ peníze?

Pokud se tedy chcete vyhnout situaci, kdy budete řešit Sofiinu volbu „řešit situaci spotřebitelským úvěrem s RPSN kolem 10 % p. a., nebo vybrat peníze z finančního produktu a realizovat tak ztrátu“, měli byste co nejdříve začít hromadit úspory na spořicích produktech bez výpovědní lhůty či s výpovědní lhůtou v řádu několika dnů. Typicky se jedná o:

  • běžné účty
  • spořicí účty u bank
  • spořicí účty u družstevních záložen
  • termínované vklady

 

     

 

Na spořicích účtech o úrok zase tak moc nejde

Jak již bylo zmíněno výše, tyto produkty nemají za úkol vydělat Vám reálně peníze. K tomu je při současné míře inflace zapotřebí úrok cca 2,5 % po zdanění a započtení případných poplatků spojených s daným finančním produktem.  V případě této části rodinného finančního plánu je úročení bonusem, ne hlavním motivátorem. Ovšem, příjemnou odměnou za Vaši finanční zodpovědnost Vám bude úspora stovek či tisíců korun, které byste jinak hradili na splátkách drahých spotřebitelských úvěrů.    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688