Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.03.2017 08:30:42

Austrálie: do deseti let jen elektřina z obnovitelných zdrojů

Během příští dekády bude Austrálie bez uhelných elektráren. Skončí totiž jejich životnost. Mohou je nahradit obnovitelné zdroje.

Doba životnosti australských uhelných elektráren se pomalu krátí. Měly by sloužit už jen příštích deset let. Austrálie proto již s předstihem řeší, jakými zdroji dosluhující elektrárny nahradí. Podle portálu Breakingenergy.com s odkazem na nejnovější studii Australské národní univerzity se nejmenší kontinent ve výrobě elektřiny zcela spolehne na obnovitelné zdroje.

Austrálie vybuduje elektrickou síť, která bude dodávat elektřinu ze sta procent vyráběnou za pomoci obnovitelných energetických zdrojů,“ tvrdí zástupci univerzity. Dodávky budou dostupné a bezpečné a budou vycházet z již dnes dostupných technologií.

Slunce, vítr, voda

Hlavní roli v tom sehrají větrné a fotovoltaické elektrárny. To samo o sobě není nic překvapivého. Jenže doposud byl hlavní problém, který zabraňoval širšímu využití těchto zdrojů, to, jak vyřešit skladování elektřiny. Vítr nefouká stále, stejně jako nepřetržitě nesvítí ani slunce. Austrálie si s tím však poradí.

Aby byly dodávky elektřiny pravidelné, vybuduje potřebné množství přečerpávacích vodních elektráren, které budou sloužit jako baterie. Když bude elektřiny nadbytek, využije se k zaplnění vodních nádrží zabudovaných v dostatečné výšce, aby voda mohla kdykoli stéci, a roztočit tak vodní turbíny. Autoři studie jsou přesvědčeni, že přečerpávací elektrárny budou schopny zcela nahradit uhelné a plynové coby záložní zdroje. Austrálie tak bude mít k dispozici levné, stabilní a bezemisní řešení.

Ačkoli se počítá, že větrná a solární energie zajistí až 90 procent dodávek elektřiny, význam přečerpávacích elektráren je klíčový. „Území Austrálie pokrývají řeky jen z pěti procent. Hledáme proto stovky a tisíce míst, kde by se daly přečerpávací elektrárny vybudovat,“ řekl profesor Australské národní univerzity a vedoucí výzkumného týmu Andrew Blakers.

Ceny mají klesnout

Autoři studie nyní prozkoumávají vhodní lokality napříč celou Austrálií, zejména pak severní část Queenslandu, Velkém předělovém pohoří, ale také v jižní a západní Austrálii nebo na ostrově Tasmánie. „Hledáme taková místa, kde nejsou zapotřebí řeky,“ dodal Blakers.

Otázkou také samozřejmě je, zda bude elektřina z obnovitelných zdrojů konkurenceschopná. Autoři studie tvrdí, že ano. Zatímco v loňském roce činily náklady na megawatthodinu 93 dolarů, do roku 2020 mají klesnout na 75 dolarů.

Vládní Agentura pro obnovitelné zdroje už do výzkumu investovala 450 tisíc dolarů, nicméně podpora těchto projektů v parlamentu zatím není zcela jistá. A právě to může být brzdou budoucího rozvoje podobných energetických projektů.

Řešením je také Musk

Ale podle všeho již není příliš času nazbyt. Jižní Austrálie se už totiž dnes potýká s výpadky dodávek elektrické energie. Poptávka po ní totiž v několika minulých týdnech převyšovala možnosti právě větrných a solárních elektráren.

Včera se ale objevila na obzoru pomoc. A od nikoho menšího než amerického vizionáře Elona Muska. Ten se podle agentury Reuters nabídl, že současnou energetickou kriziAustrálii vyřeší během pouhých sto dní. Musk hodlá v nejvíce postižených regionech Austrálie nainstalovat baterie v hodnotě 25 milionů dolarů. Pokud se mu to ve slíbeném termínu nepodaří, dodá své baterie dokonce zdarma.

Australský kabinet se však k nabídce staví zatím rezervovaně. „Vláda bude hledat řešení v rámci dosavadních možností a zvažovat vážně míněné návrhy stávajících dodavatelů elektřiny,“ řekl agentuře Reuters australský ministr energetiky a životního prostředí Josh Frydenberg.

Musk ale promptně kontroval na sociálních sítích: Tesla systém nainstaluje ve slíbeném termínu, jinak bude zdarma. Je to pro vás dost seriózní?“ Muskova společnost Tesla tento týden také v Austrálii spustila projekt Powerwall 2, který má vytvořit největší globální trh se střešními solárními panely. Baterie totiž pro Austrálii představují jen jednu z možností, jak akutní nedostatek elektřiny efektivně řešit.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688