Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.03.2017 08:58:40

Rozbřesk: Česká inflace míří dál nad cíl, ECB by měla přešlapovat na místě

Dnes by se měla česká inflace za únor vyšplhat ještě o něco málo výše nad cíl centrální banky (na 2,4 %). Hlavní motory inflace sice nejsou nijak zvlášť stabilní - dynamiku cen ženou vpřed především dražší potraviny, pohonné hmoty a zdražování v pohostinství a hoteliérství (pravděpodobně kvůli EET).

Ceny však (i když pomaleji) rostou napříč spotřebitelským košem a nízká nezaměstnanost v kombinaci s rostoucími mzdami bude pravděpodobně udržovat inflační dynamiku poblíž cíle ČNB i ve chvíli, kdy odezní efekt dražšího benzínu a EET. I proto s blížícím se koncem prvního kvartálu (a tvrdého závazku ČNB) budou také růst sázky na opuštění intervenčního režimu ČNB. Jen za první březnový týden sázky na silnější korunu odhadem vzrostly o necelé 4 miliardy euro - to je podobně silné tempo jako na začátku leda 2017. My dál věříme, že centrální banka opustí intervenční režim již v průběhu druhého kvartálu 2017. I když je tedy koruna v tuto chvíli podle většiny dostupných měřítek překoupená, příliv peněz do korun před březnovým zasedáním ČNB poleví jen těžko.

To Evropská centrální banka se na konec své politiky kvantitativního uvolňování zatím příliš nepřipravuje. I když se inflace po čtyřech letech vyšplhala na cíl centrální banky a z reálné ekonomiky chodí samá dobrá čísla, centrální bankéři ve Frankfurtu budou opatrnější. Nová prognóza sice na letošní rok posune inflaci vzhůru (ze 1,3 na 1,6 %), s výhledem na roky 2018 a 2019 se ale moc hýbat nebude. Jádrová inflace přitom zatím stále zůstává hodně nízká (0,9 %) a eurozónu v nejbližších měsících čeká adrenalinový volební maraton. I proto si ECB s úvahami nad dalším osekáním QE počká na podzim - jádrová inflace bude tou dobou pravděpodobně výše a budeme mít za sebou francouzské volby. A proto si ještě euro na pozitivní obrat na frontě s dolarem bude muset nějakou chvíli počkat.

FOREX

Region

Zlotému se sice včera nelíbilo posilování dolaru, ale zasedání centrální banky potvrdilo, že se do hledáčku NBP pomalu dostává možnost růstu úrokových sazeb. NBP však stále hovoří až o příštím roce. Banka sice přehodnotila svůj inflační výhled směrem vzhůru, ale hlavní názorový proud v rámci NBP se zdá dostatečně silný. Prezident NBP Glapinski tak i nadále pro letošní rok hlásí stabilitu oficiálních sazeb (to je i náš scénář).

Dnes je v centru pozornosti především zveřejnění odhadu míry inflace v ČR za únor, která by měla vystoupat dále nad cíl ČNB, což bude z hlediska centrální banky jistě zajímavá zpráva.

EUR/USD/GBP

Vynikající výsledek amerického ADP reportu ukázal, že v USA v únoru přibylo téměř 300 tisíc nových pracovních a posunul kurz eurodolaru níže směrem k hranici 1,05.

Dnešek bude však o zasedání ECB, která bude muset přepsat svoji inflační prognózu, neboť hrubě podstřelila svůj odhad inflace. Zajímavé bude, jak se prezident centrální banky M. Draghi vyrovná s faktem, že ECB již splnila svůj cíl a vinou masivních nákupů v rámci QE na trhu dochází dluhopisy některých zemí. Zásadní vzkaz před francouzskými volbami však od Draghiho nečekáme, takže dolaroví býci by měli zůstat v klidu, ačkoliv je může lehce znervózňovat to, jak na popularitě ve francouzském předvolebním klání získává centristický a proevropský kandidát Macron.

V oslabování pokračuje libra a to s tím, jak pokračují přípravy na Brexit. Tento trend do konce března zřejmě vydrží.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.08.2021Polský zlotý by si dnes měl dát pozor na inflaci ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
19.08.2021Rozbřesk: Inflace v eurozóně nad cílem ECB Patria (Patria Finance)
19.08.2021Ranní glosa: Inflace v eurozóně nad cílem ECB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688