Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2017 18:18:48

Berkshire Hathaway Chvojkovice - Brod

Investor John Maxfield poukazuje na to, že na začátku každé výroční zprávy Berkshire Hathaway (BH) je graf s porovnáním návratnosti jejích akcií a indexu S&P 500. To vše od roku 1965, kdy se do čela firmy dostal Warren Buffett. Ukazuje se, že pokud by někdo do BH v roce 1965 investoval 10 000 dolarů, nyní by měl 88 milionu dolarů. Pokud by to samé učinil u indexu S&P 500 měl by nyní v kapse 1,3 milionu dolarů.

Vůči podobnému srovnání bychom měli v první řadě namítnout, že možná porovnáváme hrušky a jablka. S tím, že druh ovoce je tu definován různým rizikem. Jinak řečeno, pokud by BH byla výrazně rizikovější, než celý trh, možná, že její návratnost by stále nebyla dostatečná. Jenže podle dat z FT je beta akcií BH na hodnotě 0,8 – 0,9. Takže je ještě o něco málo rizikovější než celý trh a na uspokojení akcionářů by u ní tedy měla stačit návratnost mírně nižší, než u celého trhu. Takže stále „slušný oddíl“ nacházející se minimálně na úrovni STS Chvojkovice – Brod.

Věnujme ještě trochu pozornosti tomu, jak soustavně je tento oddíl výjimečný. Pokud se podíváme na vývoj po roce 2002, tedy po dosažení dna po prasknutí internetové bubliny, vidíme, že akcie na tom po deseti letech byla zhruba stejně jako celý trh. Od roku 2012 se ale jejich cesty opět oddělily a během pěti let získala BH opět značný návratnostní náskok:



Zdroj: Financial Times

Vypadá to tedy, že BH po delší přestávce v posledních letech nabrala svou dřívější formu. Nicméně i z výše uvedeného je zřejmé, že její výsledky nejsou ani zdaleka soustavně výjimečné. Ještě více vypovídající je v tomto ohledu následující graf. Ten ukazuje velmi dlouhodobou alfu BH – konkrétně plovoucí pětiletou návratnost dosaženou nad (nebo pod) návratností trhu. Jak jsem zmínil v úvodu, rizikovost akcií BH by mohla být hodně zhruba stejná jako rizikovost celého trhu a tudíž je to srovnání relevantní:



Zdroj: Výroční zpráva BH 2016

Podle tohoto obrázku má BH ty nejlepší roky dávno za sebou (excelovala na konci sedmdesátých, v osmdesátých a větší části devadesátých let). Ale na druhou stranu má minimálně pro dlouhodobější investory zřejmě stále co nabídnout. Podobný vývoj bychom asi čekali už proto, že udržet si dlouhodobě nějakou konkurenční investiční výhodu je dosti složité. Maxfield onu postupnou konverzi směrem k návratnosti trhu vysvětluje akvizicí General Re, po které musela BH vstřebávat nečekané ztráty a kvůli které musela vydávat nové akcie. A pak je tu obrovská kapitalizace a velikost BH, která v podstatě vylučuje, aby byla i nadále společností dosahující velmi výjimečných výsledků. Pravidlo návratu k průměru tedy podle všeho funguje i zde.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688