Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  07.03.2017 09:42:18

ČNB dostala 108 žádostí o licenci k poskytování úvěrů

Česká národní banka dostala 108 žádostí o povolení k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru, 353 žádostí o samostatného zprostředkovatele a 16 žádostí o akreditaci. ČNB o tom dnes informovala ČTK. Do 1. března musely všechny firmy, které chtějí úvěry poskytovat nebo zprostředkovávat, požádat o licenci ČNB.

 

 

"Z údajů ČNB vyplývá, že počet poskytovatelů a zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů, kteří dosud tuto činnost vykonávali na základě pouhého živnostenského oprávnění, se významně zúží. Stejně tak se výrazně sníží legální nabídka spotřebitelských úvěrů," řekl ČTK tajemník České leasingové a finanční asociace Jiří Pulz. Mezi subjekty, které požádaly ČNB o licenci, jsou podle něj všechny členské společnosti asociace, zapojené do financování domácností.

"Jako pozitivní stránku nové úpravy vnímáme fakt, že díky licenčnímu řízení z trhu ustoupí řada neseriózních podnikatelů, kteří svým jednáním kvůli předchozí extrémně volné regulaci často vrhali stín na slušné poskytovatele spotřebitelských úvěrů," uvedla advokátka společnosti Schaffer & Partner Šárka Gregorová. Licenční řízení však může podle ní odradit také ty poskytovatele úvěrů, kteří patří mezi menší hráče na trhu a náklady spojené s licencí jsou pro ně příliš vysoké.

"Díky tomuto opatření bude tuzemský trh očištěn od nepoctivých firem, které svým jednáním ohrožovaly klienty a vrhaly je do dluhové pasti," uvedl Robin Stránský, marketingový manažer společnosti Tommy Stachi, která klientům poskytuje krátkodobé půjčky.

Centrální banka má nyní 15 měsíců na rozhodnutí. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů bylo dosud podle odhadů asi 55.000, nový zákon má trh výrazně pročistit.

Vedoucí právního oddělení společnosti Partners Stanislav Holeš upozornil na to, že pokud před účinností zákona podnikaly na základě živnostenského oprávnění desetitisíce osob, neznamená to samo o sobě, že se počet osob oprávněných poskytovat spotřebitelský úvěr dramaticky sníží. "Desetitisíce podnikatelů s původní živností se totiž jen z menší části stane poskytovateli úvěru podle nového zákona. Většina z nich se stane samostatnými zprostředkovateli a nejvíce budou vázanými zástupci některého z poskytovatelů nebo samostatných zprostředkovatelů," podotkl.

Požadavky ČNB pro udělení licence jsou kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy upravující podnikání. Změna souvisí se zákonem o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost loni v prosinci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688