Patria (Patria Finance)
Komodity  |  06.03.2017 14:33:44

Ropa kolísá jen minimálně. Naznačí OPEC prodloužení dohody?

Kolísavost cen ropy zůstává i nadále velmi nízká a nic na tom nezměnila ani páteční data o aktivitě těžařů v USA. Americká lehká ropa WTI se v únoru pohybovala v cenovém pásmu širokém pouze 3,72 dolaru. To je nejmenší rozpětí za více než deset let. Přes 55 dolarů se přitom - byť jen o pár centů - cena nedostala. A naděje investorů pozvolna opadá.

Ropní býci dříve zastávali optimistický názor, že loni dohodnuté škrty v ropné produkci OPECu sníží nadbytek ropy na světovém trhu. Cena WTI tak v posledních pěti týdnech loňského roku stoupla o 17 procent. Letos se ale růst zastavil.

Z OPECu sice přišly zprávy, že ropný kartel svoji produkci v lednu opravdu snížil, a škrty podle analytiků Bloombergu, ropných firem a údajů o pohybu tankerů pokračovaly i v únoru.

V neprospěch ale vypovídají data o zásobách v USA a aktivitě tamních těžařů. V týdnu do 24. února byly americké ropné zásoby na historických rekordech, denní produkce byla ve stejném období nejvyšší za necelý rok a počet ropných vrtných souprav v USA stoupl minulý týden nejvýše od předloňského října. Data Americké CFTC pak ukázala, že v týdnu do 28. února snížily hedgeové fondy svoje sázky na růst cen WTI o 6,5 procenta.

Americká lehká ropa se dnes na burze Nymex naposledy pohybovala těsně kolem 53 dolarů za barel. Severomořský Brent zůstával na burze ICE kolem 55 dolarů za barel. Oba přední světové ukazatele cen ropy ale ztrácely shodně zhruba 0,6 procenta. Minulý týden ve čtvrtek se ropa WTI se silnějším dolarem propadla o 2,3 procenta. Futures se přitom vypořádaly pod 50denním klouzavým průměrem, což se stalo poprvé od 29. listopadu, tedy den předtím, než se členové OPECu dohodli na snížení produkce.

Přelomová ropná dohoda, rozšířená později o Rusko a další spolupracující nečleny, platí předběžně do konce června a objevují se tudíž otázky, co dál. Opatrné signály by mohla vyslat nadcházející konference těžařů v Houstonu, kde vystoupí kromě jiných také ruský ministr energetiky Alexander Novak, jeho saúdskoarabský protějšek Chalíd Fálih a další zástupci producentů ze zemí OPECu. Ti by mohli „začít pomalu naznačovat, že pravděpodobnost prodloužení dohody na omezení produkce za horizont první poloviny roku narůstá“, uvádějí analytici společnosti ČSOB.

Zatímco investoři o dalším růstu cen pochybují, v hlavním městě amerického ropného průmyslu by tento týden mohlo být veseleji. Oproti situaci před rokem, kdy se tu konference CERAWeek konala naposledy (a kdy ještě zuřila úporná cenová válka mezi blízkovýchodními těžaři a americkými producenty z břidlic), je ropa dražší o zhruba 70 procent.

Zdroje: Investing.com, BBG, Patria.cz, ceraweek.com

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

04.03.2024Ropa mírně roste po prodloužení škrtů OPEC+ X-Trade Brokers (XTB)
20.07.2021Po dohodě OPEC+ ropa zlevnila Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688