TNBiz (TN.cz)
06.03.2017 10:57:21

Pylová sezóna je tu! První alergici už plní ordinace

Na stromech už v těchto dnech není vůbec těžké najít jehnědy a kočičky. To je jasný důkaz toho, že pylová sezóna je tady. Právě pyly z lísky, olše a vrby teď ve vzduchu dominují. "Už to pociťuju, spouští mi to rýmu každé jaro a až budou trávy, tak to bude konec," přiblížil dotázaný alergik.

A jasně to vidí i alergologové ve svých ordinacích. Ty se v posledních dnech začínají opět plnit pacienty. "Pylová sezóna začala už celkem zřetelně, pacienti chodí se záněty spojivek a s rýmou," přiblížil alergolog Milan Matulka.

Pyly jsou u nás zdaleka nejčastějším spouštěčem alergií. Alergická rýma v pylové sezóně potrápí každého pátého Čecha. "Mluvíme o dvou milionech lidí, kteří mají pylovou alergii, je to neuvěřitelné číslo," vysvětlil alergolog Martin Fuchs.

Na pyly ze stromů je u nás alergických asi 5 % lidí, o něco méně na byliny. Zdaleka nejvíce alergiků pak trpí při tom, když kvetou trávy a obilí. Jejich sezóna začíná v květnu.

Pylová sezóna letos propukla už na konci února i přes to, že letošní zima rozhodně nebyla mírná.

Zákeřné na alergii je to, že mírné projevy mohou časem propuknout v daleko závažnější onemocnění, jako je třeba astma, zvláště v případě, kdy člověk včas nevyhledá odbornou pomoc.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty