Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2017 09:00:54

Trumpova ekonomická sebevražda

Trumpova vláda oznámila rozsáhlý plán deportace, o kterém toho lze říci opravdu hodně. Můžeme říci, že je krutý a může ho prosazovat jen prezident, který nemá srdce. Že nesouvisí ani tak s realitou jako s Trumpovým strachem z imigrantů. Že celý plán je kontraproduktivní a povede k vykořenění lidí, které by Spojené státy měly naopak vítat. Tedy lidí, kteří se zoufale snažili se do této země dostat, aby v ní mohli tvrdě pracovat a zlepšit život svůj i život svých dětí. 

Pokud se ale Trumpovi podaří získat peníze na 10 000 nových policistů a 5 000 strážců hranic a pokud místní šerifové poskytnou pomoc federálním úřadům při hledání ilegálních imigrantů, může se stát, že ze země bude skutečně deportováno několik stovek tisíc a možná i miliony imigrantů. A pak bude možné říci ještě jednu věc: Jde o ekonomickou sebevraždu. V roce 2014 bylo v USA podle různých odhadů asi 11,1 milionu imigrantů bez oficiálního povolení. V roce 2007 jich bylo 12,2 milionu. Počty klesly zejména proto, že Mexičané už do USA nepřicházejí v takovém množství jako dříve. Příčinou jsou mimo jiné i lepší pracovní příležitosti v Mexiku. Ale hlavní věcí je to, že klesající počet Mexičanů přicházejících do USA znamená problémy pro řadu odvětví včetně stavebnictví, zemědělství či některých továren. 

Donald Grimes z University of Michigan poukazuje na to, že americká ekonomika je nyní blízko plné zaměstnanosti a firmy mohou nové zaměstnance často najít už jen mezi imigranty. Podle National Council of Agricultural Employers potřebuje americké zemědělství každou sezónu 1,5 milionu zaměstnanců a doposud 50 – 80 % z nich tvořili imigranti. V současné době má řada farem kvůli napjatému trhu práce jen asi 50 % potřebných lidí. Farmáři se tak orientují pouze na ty nejziskovější plodiny. Rodilí Američané na farmách pracovat nebudou a pokud Trump svůj záměr skutečně provede, farmáři budou muset omezit svou činnost, nebo začnou vyplácet mnohem vyšší mzdy, aby přilákali legální imigranty. Výsledkem budou vyšší ceny potravin a jejich zvýšené dovozy. A která země je asi bude do USA dovážet nejvíce? 

Podobná je situace v amerických továrnách. Trump chce do USA vrátit výrobní firmy, ty se ale spoléhají právě na imigranty. K tomu se přidává problematický demografický vývoj, protože v některých oblastech populace stagnuje a výjimkou jsou jen skupiny imigrantů. A v neposlední řadě hrozí, že pokud se z USA stane země nepřátelská k imigrantům, odradí to i vysoce vzdělané a talentované lidí od toho, aby do země přišli a pracovali tam. Na takových lidech ale stojí třeba takové Silicon Valley. Spojené státy prostě nepotřebují sníží počet imigrantů, ale naopak jej zvýšit. 

Autor: Joe Nocera 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688