Víkendář: Nová zlatá horečka na rozvíjejících se trzích?

Autor: Patria (Patria Finance)
04.03.2017 07:49:00

Zhruba před rokem měla brazilská těžební společnost Vale velké problémy, protože ceny železné rudy se nacházely na historických minimech. A Čína, která je hlavním trhem, na kterém tato společnost závisí, budila obavy z nekontrolovaného propadu. Nyní je ovšem železná ruda opět v kurzu, Vale těží rekordní objemy a před nedávnem tato společnost informovala, že v roce 2016 generovala zisky ve výši 4 miliardy dolarů (v roce 2015 dosáhla ztráty 12 miliard dolarů). Cena akcií Vale se tak dostala na čtyřletá maxima.

Za popsaným obratem stojí do značné míry Čína, ale nejen ona. Skeptici tvrdí, že jde jen o přechodné zlepšení rozvíjejících se ekonomik, které je u nich běžné. Jiní ale tvrdí, že přichází dlouhodobé zlepšení, a to i přesto, že Donald Trump hrozí omezením globálního obchodu, na kterém rozvíjející se země velmi závisejí. Jádrem optimismu je vývoj v Číně, kde se vládě podařilo eliminovat obavy z tvrdého přistání a krize tím, že podpořila nejslabší části ekonomiky a trh nemovitostí

Peking možná svými současnými kroky pouze oddaluje nevyhnutelnou úvěrovou krizi a dalším kupením dluhů ji dokonce může zhoršovat. V krátkém období ale odvrátil pohromu, které se investoři báli. Optimisté také dodávají, že nejde jen o Čínu a David Hensley z JPMorgan dokonce hovoří o pozitivní spirále, která se možná začala v rozvíjejících se ekonomikách roztáčet. Optimismus může totiž vést k vyšším investicím, které by se projevily pozitivně na ziscích a na produktivitě a následně by docházelo k dalšímu zvyšování investic a tempa ekonomického růstu. Institute of International Finance odhaduje, že produkt rozvíjejících se zemí rostl v lednu letošního roku o 6,4 %, což je nejvíce od června 2011. Pokud tomu tak skutečně je, rozvíjející se ekonomiky dokázaly opustit trend útlumu, kterého se držely od finanční krize

Hensley se domnívá, že současné oživení má pevný základ a táhne jej firemní sektor. Poukazuje na problémy, které v roce 2013 přinesla diskuse o obratu v americké monetární politice. Tehdy došlo na rozvíjejících se trzích k významnému utažení úvěrových podmínek a vedle vývoje v USA k tomu přispěl i vývoj na ropných trzích a problémy na čínském akciovém trhu. V roce 2015 tak dosáhl odliv kapitálu z rozvíjejících se zemí 735 miliard dolarů. Tento odliv pokračuje i nadále, jeho síla ovšem značně polevila a podle Hensleyho už má region negativní šoky i jejich symptomy do značné míry za sebou. 

PMI se sice lepší ve vyspělých ekonomikách více než v jejich rozvíjejících se protějšcích, ale i tam je zřejmý pozitivní vývoj. Zlepšení PMI ve vyspělých zemích, které jsou hlavním exportním trhem pro Čínu a řadu dalších rozvíjejících se ekonomik, představuje samo o sobě pozitivní signál. A jak ukazuje JPMorgan, tento vývoj se skutečně začíná projevovat jak v ziskovosti korporátního sektoru, tak v jeho investicích (v grafu vyznačen vývoj v rozvíjejících se zemích mimo Čínu):

 0

Michael Power ze společnosti Investec takovým optimistou není. Hrozí podle něj oslabování čínské měny, a to zejména v případě, že budou pokračovat tendence k posilování dolaru. Pokud čínská měna skutečně oslabí, bude to vyvolávat globální deflační tlaky a korporátní sektor po celém světě bude mít problémy s udržením vyšší ziskovosti. Trpět budou následně i investice a globální růst. Bhanu Baweja z UBS zase poukazuje na to, že současný vývoj v USA by měl na základě historických zkušeností vést asi ke 25% zvýšení exportů rozvíjejících se zemí. K ničemu takovému ale nedochází. Zlepšení ekonomiky pak čeká zejména u Brazílie, Ruska, Argentiny a Venezuely. Brazílii ale doposud sužovala recese, Rusko bylo postiženo sankcemi a venezuelská ekonomika už se nebude propadat 10% tempem, ale 5% tempem. 

Klíčem pro udržení pozitivního vývoje na rozvíjejících se trzích bude ale nakonec vývoj na čínském trhu nemovitostí. Peking se tam na jednu stranu snaží zabránit vzniku bublin, ale na druhou stranu podporuje poptávku. Množí se přitom obavy, že trh již dosáhl svého vrcholu, protože ceny v mnoha městech na konci minulého roku klesaly. Peking přitom do celého trhu napumpoval velký objem úvěrů. Baweja tak říká, že na trzích se může začít objevovat optimismus ohledně rozvíjejících se trhů právě ve chvíli, kdy se situace na čínském trhu nemovitostí obrací k horšímu. Investoři by ale podle něj byli „blázniví, pokud by se nesvezli na současné rally“. Měli by být ale velmi opatrní ohledně víry v její dlouhé trvání. 

Autorem je James Kynge. Zdroj: FT


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
24.04.2024 10:42 1 unce 2 318,01 USD
24.04.2024 10:36 1 unce 2 318,34 USD
24.04.2024 10:28 1 unce 2 317,70 USD
24.04.2024 10:22 1 unce 2 318,40 USD
24.04.2024 10:18 1 unce 2 317,86 USD
24.04.2024 10:08 1 unce 2 319,43 USD
24.04.2024 10:02 1 unce 2 320,94 USD
24.04.2024 09:54 1 unce 2 321,25 USD
24.04.2024 09:46 1 unce 2 321,56 USD
24.04.2024 09:40 1 unce 2 323,06 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.